Svaner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Svanefamilien)
Hopp til: navigasjon, søk
«Svane» omdirigerer hit. For stjernebildet, se Svanen.
Svaner
Knoppsvane, Cygnus olor
Knoppsvane, Cygnus olor
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cygnini
Norsk(e) navn: svaner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Andefugler
Familie: Andefamilien
Underfamilie: Svaner og gjess
Antall arter: 10, hvorav 3 i Norge
Habitat: ved kysten, innsjøer og elver
Utbredelse: det meste av verden
Delgrupper:

Svaner (Cygnini) er ei gruppe av andefamilien og utgjør sammen med gjess gruppa svaner og gjess.

Svaner er de største fuglene i andefamilien, og er blant de største flygende fuglene, kan veie opptil 15 kg. Kjønnene har like fjærdrakter, men hannen er generelt større og tyngre enn hunnen. Alle arter på den nordlige halvkula har kvit fjærdrakt, mens de på den sørlige halvkula har ei blanding av svart og kvit.

De fleste svanene lever på den nordlige halvkula i tempererte områder, sjelden i tropiske regioner. Fire (eller fem) arter lever på den sørlige halvkula, to i Australia og New Zealand, og to i Sør-Amerika.

Disse fuglene lever ved kysten, innsjøer og elver, men også på land. De er nesten helt planteetende, men kan ete små mengder akvatiske dyr. Svaner danner monogame par som varer i mange år, i mange tilfeller livet ut. Reiret er på bakken og omtrent en meter i diameter. I motsetning til mange av de andre andefuglene, deltar hannen både i bygginga av reiret og ruginga.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Ofte blir hønsegåsa ikke inkludert i gruppa, da den er morfologisk ganske ulik de andre artene i gruppa, og blir ofte regnet som en egen delgruppe av andefamilien, eller som en del av gravendene. Men nyere mtDNA-undersøkelser viser at de tilhører denne gruppa.[1]

De tre siste artene finnes i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ *Soo Hyung Eo, Olaf R. P. Bininda-Emonds, John P. Carroll: A phylogenetic supertree of the fowls (Galloanserae, Aves), 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]