Svanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For slekten Cygnus, se svaner.
For miljømerket Svanen, se Svanemerket.
Svanen
Svanen
Svanen
Latinsk navn Cygnus
Forkortelse Cyg
Genitivsform Cygni
Symbologi Opprinnelig «Fuglen»
Rektascensjon 20,62 h
Deklinasjon +42,03°
Areal 804 kvadratgrader
nr. 16 av stjernebildene
Stjerner sterkere
enn mag. 3
4
Sterkeste stjerne Deneb (α Cyg) (1,25. mag.)
Meteorsvermer
Tilgrensende
stjernebilder
Synlig mellom breddegradene +90° og −40°

Svanen (latin: Cygnus) er et stjernebilde på den nordlige himmelhvelving. Dens latinske navn Cygnus er en latinisering av det hellenske (greske) ordet for svane. Som en av de mest gjenkjenbare konstellasjoner på den nordlige halvkule om sommeren og høsten, inneholder den en fremtredende asterisme kjent som Nordkorset (i motsetning til Sørkorset). Svanen var blant de 48 konstellasjoner som ble omtalt av den greske astronomen Klaudios Ptolemaios i hans astronomiske verk Almagest fra 147 eller 148. e.Kr. Idag er svanen en av de 88 moderne konstellasjoner.

Svanen inneholder mer enn 300 stjerner. Av disse dannes Nordkorset av de syv stjernene Albireo, Deneb, Zeta Cygni, Gamma Cygni, Epsilon Cygni, Delta Cygni og Eta Cygni. Av andre stjerner kan nevnes KY Cygni, en rød kjempestjerne som befinner seg 5200 lysår fra solsystemet, og som har en diameter som er 1420 ganger større enn solens.

Svanen inneholder den astrofysiske røngtenkilden Cygnus X-1, som antas å være forårsaket av et sort hull som samler materie fra en dobbelstjerne. Så langt er det kjent 36 forskjellige eksoplaneter i konstellasjonen.