Svampebob Firkant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svampebob Firkant
orig. SpongeBob SquarePants
SBSP logo.png
Generell informasjon
SjangerAnimasjon / Komedie / Barn
Prod.landUSA
Sendeår1999–
Sesonger13
Episoder277
Lengde22 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Stemmer avTom Kenny, Rodger Bumpass, Bill Fagerbakke, Clancy Brown, Mr. Lawrence, Jill Talley, Carolyn Lawrence, Mary Jo Catlett, Lori Alan, Carlos Alazraqui, Dee Bradley Baker, Sirena Irwin, Bob Joles, Mark Fite, Thomas F. Wilson
Bak kamera
Skaper(e)Stephen Hillenburg
ProdusentStephen Hillenburg, Paul Tibbitt, Vincent Waller
ManusStephen Hillenburg, Paul Tibbitt, Mr. Lawrence, Dani Michaeli, Luke Brookshier, Tim Hill, Vincent Waller, C. H. Greenblatt, Derek Iversen, Kazimieras G. Prapuolenis, Kyle McCulloch
TittelmusikkSpongeBob SquarePants Theme Song
MusikkAPM Music, Universal Production Music
Prod.selskapNickelodeon Animation Studio
Sending
Periode1. mai 1999–
TV-kanalNickelodeon og NRK Super (siden 2009)
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Svampebob Firkant (engelsk: SpongeBob SquarePants) er en amerikansk animert humorserie for barn som har gått på Nickelodeon siden 1999. Serien handler om den morsomme og alltid optimistiske Svampebob, som bor i Bikinibunnen med sin bestevenn, sjøstjernen Patrick, og sin nabo Bleke, som hater ham for alt i verden. Serien går for det meste ut på situasjonskomedie, hvor Svampebob irriterer vettet av eller plager Bleke. Serien er svært kjent for å appellere til både barn og voksne, med en god del satire og parodier som barn ikke nødvendigvis forstår. Den har vunnet ni Emmy-priser.

I Norge sendes serien på Nickelodeon og NRK Super. Tidligere ble den også sendt på MTV med original engelsk tale og NRK1. I 2014 kom de syv første sesongene av serien på strømmingstjenesten Viaplay.

Serien ble først dubbet i 2000, og gikk kun på Nickelodeon. I 2006 ble hele serien dubbet på nytt av NRK, grunnet klager på Svampebobs irriterende stemme (tidligere Kim Fangen). Nickelodeon tok i ettertid selv i bruk den nye dubben. Svampebob Firkant-filmen har derimot fortsatt de opprinnelige stemmene. Av den grunn ble Blu-ray-versjonen av filmen kun tekstet på norsk, ettersom denne stemmen ville skape forvirring blant nye seere. 20. februar 2015 kom Svampebob Firkant: Svamp på Land på kino, seriens andre spillefilm.

Den første Svampebob Firkant filmen, kalt Svampebob Firkant Filmen, hadde premiere på kino i Norge 17. Juni 2005.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Spin-off TV-serier[rediger | rediger kilde]

Figurer[rediger | rediger kilde]

 • Svampebob Firkant er hovedpersonen i serien. Han bor i en ananas og jobber på restauranten «Den krispe krabbe», sammen med Bleke Fangarm. Han dyrker ofte sine hobbyer sammen med sin bestevenn, Patrick Stjerne. Dette innebærer blant annet manetfisking, såpebobler og karate. Sandy er sparringpartneren hans i karate. Svampebob er innpåsliten, alltid optimistisk og går i kortbukser og skjorte med slips.
 • Garry kjele sneglen til Svampebob. han har en oversnittlig IQ til å være snegle, derfor ser vi i serien at han er mye smartere en Svampebob.
 • Bleke Fangarm er Svampebobs kunstneriske nabo. Han er veldig egosentrisk og liker blant annet å male selvportretter, utforme statuer av seg selv og spille klarinett, noe han aldri blir noe bedre til. Han er kassamann og eneste ansatte, bortsett fra Svampebob, på «Den krispe krabbe». Han er ofte gretten, pessimistisk og hater både Svampebob og Patrick. Han prøver å lure Svampebob til å være hjemme og andre steder enn der han er. Bleke vil ha en Svampebob-fri verden.
 • Patrick Stjerne er tredje figur i Svampebobs nabolag. Han er en sjøstjerne og bor i en stein. Han er Svampebobs bestevenn og har felles hobbyer: manetfisking, såpebobler og å plage Bleke. Patrick er den dummeste innbyggeren i Bikinibunnen og steller ofte i stand problemer for innbyggerne der.
 • Sandy er det eneste landvesenet i serien. Hun er et ekorn fra Texas som bor i en glasskuppel under havet. Hun må gå med en undervannsdrakt for å puste når hun beveger seg utenfor kuppelen. Sandy er forsker, karatemester og musiker. Hun er en av Svampebobs bestevenner og er treneren hans i karate.
 • Herr Krabbe er Svampebobs sjef på «Den krispe krabbe», som han eier. Han er en streng, gjerrig og elsker penger over alt i verden. Han har en datter ved navn Perle, en hval, som er den eneste personen han virkelig bryr seg om. Hans rival er Plankton, et plankton som konstant prøver å stjele fra ham den hemmelige krabbeburgeroppskriften. Herr Krabbe bor fortsatt sammen med moren sin i et stort, svart anker.
 • Plankton er en ond forsker og eier av restauranten «Avfallsbøtta» rett over gaten for «Den krispe krabbe». Han er gift med roboten Karen og har et høyt ønske om å oppnå like stor suksess som herr Krabbe. Dessverre får han sjelden gjester, og maten hans smaker som navnet på restauranten, så han prøver ofte å stjele den hemmelige krabbeburgeroppskriften til herr Krabbe for å få flere gjester i restauranten.
 • Perle er herr Krabbes datter og hans største lykke bortsett fra penger. Hun er en stor tenåringshval og oppfører seg som de fleste tenåringsjenter. Å være populær betyr alt for henne, og hun er ofte i konflikt med faren på grunn av hans grådighet. Hun er 16 år og får stadig nye romanser.
 • Fru Puff er en kjøreskolelærer i Bikinibunnen og eier sin egen bedrift oppkalt etter henne selv, «Fru Puffs kjøreskole». Hennes største fiende er Svampebob, en elev som seks år på rad har mislyktes i å ta førerkortet. Hun har flere ganger prøvd å tvinge på Svampebob førerkortet, men det har alltid endt med at kommunen tvinger ham tilbake på skolen. Hun ønsker Svampebob død over alt på jord og har flere ganger prøvd å drepe ham. Hun har ofte endt i fengsel og mentalinstitusjoner på grunn av Svampebob.
 • Harry Hummer er en birolle i serien. Han starter sin egen gym, og trener masse.
 • Karen er den misforståtte robotkona til Plankton. Hun er den smarte av de, og kommer med gode ideer til Plankton, men han vil som regel ikke høre. De få gangene han hører etter mislykkes han i å få den hemmelige oppskriften.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Introsang: Anders Bye og Hanne Dancke Arnesen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]