Svampebob Firkant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svampebob Firkant
orig. SpongeBob SquarePants
Generell informasjon
Sjanger Animasjon
Nasjonalitet USA USA
Ep. per sesong 91½
Lengde Cirka 22 minutter min. per episode
Foran kamera
Medvirkende Tom Kenny
Bill Fagerbakke
Rodger Bumpass
Carolyn Lawrence
Clancy Brown
Lori Alan
Mary Jo Catlett
Doug Lawrence
Dee Bradley Baker
Tim Conway
Ernest Borgnine
Sirena Irwin
Jill Talley
Marion Ross
Bak kamera
Skapere Stephen Hillenburg
Sending
Periode 1. mai 1999i dag
Kanal Nickelodeon
Annen informasjon
Språk Norsk (dubbet)
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata
TV.com-oppsummering
Offisiell nettside
For figuren, se Svampebob Firkant (figur).

Svampebob Firkant (engelsk: SpongeBob SquarePants) er en amerikansk animasjonsserie som først ble vist på TV-kanalen Nickelodeon i 1999 og siden har vunnet ni Emmy-priser. I Norge sendes serien på Nickelodeon og NRK Super. Tidligere også sendt på MTV med original engelsk tale og NRK1. I 2014 kom de syv første sesongene av serien på strømmingstjenesten Viaplay.

Serien ble først dubbet i 2000 og var eksklusivt på Nickelodeon. I 2006 ble hele serien dubbet på nytt av NRK, grunnet klager på Svampebobs irriterende stemme (tidligere Kim Fangen). Nickelodeon tok i ettertid selv bruk av den nye dubben. Svampebob Firkant-filmen har derimot fortsatt har de opprinnelige stemmene. Av den grunn ble Blu-ray-versjonen av filmen kun tekstet på norsk, ettersom denne stemmen ville skape forvirring blant nye seere. 20. Februar 2015 kom Svampebob Firkant: Svamp på Land på kino, seriens andre spillefilm.

Serien handler om den irriterende, men alltid optimistiske Svampebob, som bor i Bikini-bunnen med sin bestevenn Patrick, og hans nabo Bleke som hater ham for alt i verden. Serien går for det meste ut på situasjonskomedie, hvor Svampebob irriterer vettet av eller torturerer Bleke i mesteparten av serien. Serien er svært kjent for å appellere til både barn og voksne, med en god del satire og parodier som barn ikke nødvendigvis vil forstå.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Svampebob Firkant er hovedpersonen i serien. Han bor i en ananas og jobber på restauranten «Den krispe krabbe», sammen med Bleke Fangarm. Han dyrker ofte sine hobbyer sammen med sin bestevenn, Patrick Stjerne. Dette innbærer blant annet manetfisking, såpebobler og karate. Sandy er sparringpartneren hans i karate. Svampebob er innpåsliten, alltid optimistisk og går i kortbukser og skjorte med slips.

Bleke Fangarm er Svampebobs kunstneriske nabo. Han er veldig egosentrisk og liker blant annet å male selvportretter, designe statuer av seg selv og spille klarinett, noe han aldri blir noe bedre til. Han er kassamann og eneste ansatte bortsett fra Svampebob på «Den krispe krabbe». Han er ofte gretten, pessimistisk og hater både Svampebob og Patrick.

Patrick Stjerne er tredje figur i Svampebobs nabolag. Han er en sjøstjerne og bor i en stein. Han er Svampebobs bestevenn og har felles hobbyer, manetfisking, såpebobler og å plage Bleke. Patrick er den dummeste innbyggeren i bikinibunnen og steller ofte i stand problemer for innbyggerne der.

Sandy er det eneste landvesenet i serien. Hun er et ekorn fra Texas og bor i en glasskuppel under havet. Hun må gå med en undervannsdrakt for å puste når hun beveger seg utenfor kuppelen. Sandy er forsker, karatemester og musiker. Hun er en av Svampebobs bestevenner og er treneren hans i karate.

Herr Krabbe er Svampebobs sjef på "Den Krispe Krabbe" og eier denne restauranten. Han er en streng, gjerrig og elsker penger over alt i verden. Han har en datter ved navn Perle, en hval, som er den eneste personen han virkelig bryr seg om. Hans rival er plankton, et plankton som konstant prøver å stjele fra ham den hemmelige krabbeburgeroppskriften. Han bor fortsatt sammen med moren sin i et stort, svart anker.

Plankton er en ond forsker og eier av resturanten "Avfallshauen" rett over gaten for «Den Krispe Krabbe». Han er gift med roboten Karen og har et høyt ønske om å oppnå like stor suksess som herr krabbe. Dessverre får han sjeldent gjester og maten hans smaker som navnet på resturanten, så han prøver ofte å stjele den hemmelige krabbeburgeroppskriften til "Herr Krabbe" for å øke antallet gjester i resturanten.

Perle er herr Krabbes datter og hans største lykke bortsett fra penger. Hun er en stor tenåringshval og oppfører seg som de fleste tenåringsjenter. Å være populær betyr alt for henne og hun er ofte i konflikt med faren på grunn av hans grådighet. Hun er 16 år og får stadig nye romanser.

Frøken Puff er en kjøreskolelærer i bikinibunnen og eier sin egen bedrift oppkalt etter henne selv, "Fru Puffs kjøreskole". Hennes største fiende er Svampebob, en elev som seks år på rad har mislykkes med å ta førerkortet. Hun har flere ganger prøvd å tvinge på Svampebob førerkortet, men det har alltid endt med at kommunen tvinger ham tilbake på skolen. Hun ønsker Svampebob død over alt på jord og har flere ganger prøvd å drepe ham. Hun har ofte endt i fengsel og mentalinstitusjoner på grunn av Svampebob.

Herr og fru Firkant er Svampebobs foreldre. De går i gammeldagse klær, og til forskjell fra Svampebob er deres hoder runde. Fru Firkant har svart, kort hår og en lilla kjole. Hun går alltid med perlekjede, øredobber og leppestift. Hun er rolig og bestemt. Herr Firkant er gammeldags og mener han selv alltid har rett. Han har små runde briller, en velstusset bart og er ofte den som tar beslutninger i familien

Norske stemmer

Introsang: Anders Bye og Hanne Dancke Arnesen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]