Svampebob Firkant Filmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svampebob Firkant Filmen
orig. The SpongeBob SquarePants Movie
Generell informasjon
GenreKompisfilm, familiefilm, filmkomedie, ungdomsfilm
Utgivelsesår2004
NasjonalitetUSA
Lengde90 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiStephen Hillenburg,[1][2][3][4] Mark Osborne
ManusStephen Hillenburg,[4] Tim Hill,[4] Kent Osborne,[4] Aaron Springer,[4] Paul Tibbitt[4]
Basert på
Produsent(er)Stephen Hillenburg[4]
MusikkGregor Narholz
SjeffotografJerzy Zieliński
Foran kamera
MedvirkendeDavid Hasselhoff,[5] Alex Baker,[5] Kristopher Logan, Cole S. McKay, Dylan Haggerty, Bart McCarthy, Mageina Tovah
Stemme­skuespiller(e)Tom Kenny,[6] Bill Fagerbakke,[5] Clancy Brown,[7] Rodger Bumpass,[7] Mr. Lawrence,[5] Scarlett Johansson,[5] Jeffrey Tambor,[7] Alec Baldwin,[6] Carolyn Lawrence,[7] Dee Bradley Baker,[5] Jill Talley,[5] Lori Alan,[5] Mary Jo Catlett,[5] Thomas F. Wilson,[5] Sirena Irwin[5]
FortellerTom Kenny
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapNickelodeon Movies, United Plankton Pictures, Paramount Pictures
Distributør(er)Paramount Pictures
Netflix
Budsjett30 000 000 USD[8]
Totalomsetning85 417 988 USD[8]
Premiere(r)14. november 2004 (Los Angeles)[9]
23. desember 2004 (Tyskland)[10]
19. november 2004 (USA, Canada)[11]
2004
FilmserieThe SpongeBob SquarePants Movie
OppfølgerSvampebob Firkant Filmen: Svamp på land
Eksterne lenker

Svampebob Firkant Filmen [sic] (engelsk: The SpongeBob SquarePants Movie) er en amerikansk live-action/animert komediefilm basert på Nickelodeons tv-serie Svampebob Firkant.

Filmen var ment som en avslutning serien, men Nickelodeon var uenig i dette og bestilte inn en ny sesong av serien (sesong 4). Stephen Hillenburg avsluttet sitt arbeid på serien etter filmen.

Den norske dubben bruker de første stemmeskuespillerne til Svampebob (Kim Fangen), Patrick (Stig Krogstad) og Sandy (Berit Boman). I motsetning til 2005 dubben som hadde andre stemmeskuespillere for de 3. Dette er mest sannsynlig på grunn av at filmen ble produsert før 2005 dubben ble bestilt.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen var den første Svampebob Firkant-filmen som ble gitt ut. Den hadde premiere på kino i Norge 17. juni 2005.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Problemene bobler under overflaten i Bikini Bottom. Kong Neptuns krone er borte, og Hr. Krabbe blir mistenkt for å ha stjålet den! Sammen med sin beste venn, Patrick, drar SvampeBob til den forræderiske byen Shell-by for å få kong Neptuns krone tilbake i et fabelaktig eventyr.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Bikini Bunnen forbereder SvampeBob Firkant seg til åpningsseremonien til Den Krispe Krabbe 2 (plassert ved siden av den opprinnelige Krispe Krabbe), og tror at sjefen hans Herr Krabbe vil forfremme han som manager av Krispe Krabbe 2. Ved seremonien blir tittelen i stedet gitt til hans medarbeider Bleke Fangarm. Krabbe forklarer til Svampebob at Bleke er mer moden og at han "bare er et barn" som ikke ville være i stand til å håndtere oppgaven, noe som gjør Svampebob veldig deprimert.

I mellomtiden snakker Plankton over sine mislykkede forsøk på å stjele den hemmelige Krabbe burger oppskriften og ta over verden, helt til datakona Karen minner ham om "Plan Z". Senere gjennomfører Plankton planen ved å stjele kong Neptuns krone og sende den til Shell-by, og etterlater falske bevis for å få Krabbe dømt for forbrytelsen. Den kvelden drar Svamepbob til favorittrestauranten sin, Goofy Goober's, hvor han drukner sorgene sine i iskrem sammen med bestevennen Patrick Stjerne, og våkner neste morgen med hungover. Kong Neptun drar til Krispe Krabbe 2 for å konfrontere Krabbe om hans stjålne krone. Svampebob som fortsatt er dårlig kommer også og snakker dårlig om Krabs, men lover etterpå Neptun at han vil hente kronen fra Shell-by. Neptun fryser Krabbe og sier til Svampebob at han må komme tilbake med kronen hans innen seks dager, eller dreper han Krabbe. Neptuns datter Mindy advarer Svampebob og Patrick om farene ved Shell-by, inkludert "Kyklopen", et monster som kidnapper uskyldige sjødyr. Svampebob og Patrick drar til Shell-by i Patty Wagon, en Krabbe burger-formet bil som er lagret under restauranten.

Tilbake i Bikini Bunnen stjeler Plankton Krabbe burger oppskriften fra Krabbe (som er frosset og kan ikke rør seg/stoppe han) og bruker den til å selge Krabbe burgere. Når Karen informerer ham om at SvampeBob og Patrick prøver å finne og gi tilbake Neptuns krone, avslører Plankton at han har ansatt en leiemorder ved navn Dennis for å drepe dem. Bleke finner ut av sannheten om at Plankton har stjålet Neptuns krone, og konfronterer ham. Før Bleke kan forlate og varsle Neptun, aktiverer Plankton sine hjerne kontrollerende bøtte hjelmer for å hyponotisere innbyggerne i Bikini Bunnen, og også slavebinde Bleke. I mellomtiden kommer SvampeBob og Patrick over en farlig grøft og mister Patty Wagon. Akkurat i det de hadde tenkt å gi opp dukker Mindy opp og oppmuntrer dem ved å bruke falske barter av tang, og lure dem til å tro at hun på magisk vis har forvandlet dem til menn. De går deretter ned skyttergraven.

Svampebob og Patrick møter Dennis, som drar bartene av. Han prøver å knuse dem med sin gigantiske støvel, men blir brått trampet på av en større støvel - som tilhører Kyklopen (en dykker). Kyklopen fanger SvampeBob og Patrick og tar dem med til butikken hans ved stranden, hvor tørkede sjødyr selges som suvenirer. Svampebob og Patrick får vite at butikken er "Shell-by" selv og finner kronen, bare for å tørke ut og dø av varmen til Kyklopens varmelampe. Tårene de felte kortslutter imidlertid lampen, aktiverer nødsprinkleranlegget og gjenoppliver duoen sammen med de tørkede sjødyrene. Mens sjødyrene angriper Kyklopen, tar SvampeBob og Patrick kronen og drar til stranden. Etter å ha mistet veien hjem ved et uhell, dukker David Hasselhoff opp og tilbyr dem en tur. På veien innhenter Dennis dem, men blir slått av Hasselhoffs rygg i sjøen.

Tilbake på Krispe Krabbe 2 kommer Neptun for å henrette Krabbe, men Svampebob og Patrick kommer tilbake med kronen akkurat i tide. Plankton slipper en tanke kontroll bøtte på Neptun og omringer Svampebob, Patrick og Mindy med sin hær av slaver. Svampebob, som tenker på det faktum at han har oppnådd så mye til tross for at han er barn, bruker kraften til rock and roll for å spille sangen "Goofy Goober Rock", og frigjør Neptune og innbyggerne i Bikini Bunnen fra Planktons kontroll med sin magiske gitar. Plankton blir arrestert av politiet, og kong Neptun belønner Svampebob for hans tapperhet ved å oppheve frysingen av Krabbe. En jublende Krabbe gir Svampebob jobben som manager for Krispe Krabbe 2.

Utgivelser i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er filmen blitt utgitt på DVD, Blu-Ray, kjøp og leie digitalt og abonnementsstreaming (Netflix). Alle disse versjonene unntatt Blu-Ray utgaven har norsk tale.

Blu-Ray-utgivelsen har kun engelsk tale og norsk tekst. Mest sannsynlig på grunn av stemmene ville skape forvirring blant nye seere på grunn av det er forskjellige stemmer enn i 2005 dubben som brukes for hele serien.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Rolle Engelsk/original stemme Norsk stemme
Forteller Tom Kenny Anders Bye
Svampebob Firkant Tom Kenny Kim Fangen
Sneglen Gary Tom Kenny
Patrick Stjerne Bill Fagerbakke Stig Krogstad
Bleke Fangarm Rodger Bumpass Espen Sandvik
Herr Krabbe Clancy Brown Simen Sand
Sheldon J. Plankton Mr. Lawrence Anders Bye
Sandy Super Carolyn Lawrence Berit Boman
Kong Neptun Jeffrey Tambor Øyvind B. Lyse
Prinsesse Mindy Scarlett Johansson Siri Nilsen
Fru Puff Mary Jo Catlett Lena Meieran
Perle Lori Alan Lena Meieran
Phil Dee Bradley Baker Øyvind B. Lyse
Perch Perkins Dee Bradley Baker Christoffer Staib
Slotts fange/skopusser Joshua Seth Helge Winther-Larsen
Sprø i nøtta maskot Tim Blaney Helge Winther-Larsen
Sprø i nøtta klokke Carlos Alazraqui Christoffer Staib
Kelner Dee Bradley Baker
Clay Tom Kenny Helge Winther-Larsen
David Hasselhoff Seg selv Christoffer Staib
Floyd Dee Bradley Baker Espen Sandvik
Lloyd Doug Lawrence Helge Winther-Larsen
Dame sjåfør Sirena Irwin Lena Meieran
Iskremdame Sirena Irwin Lena Meieran
Karen Jill Talley Berit Boman
Dennis Alec Baldwin Øyvind B. Lyse
Væpner Carlos Alazraqui Espen Sandvik
Tvillinger Tom Kenny
Victor Thomas F Wilson Christoffer Staib
Piratkaptein Bart McCarthy Harald Mæle
Undervannsmann / Kyklop Neil Ross

Også medvirket: Øyvind B. Lyse

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0345950/; besøksdato: 14. april 2016.
 2. ^ http://www.bbfc.co.uk/releases/spongebob-squarepants-movie-0; besøksdato: 14. april 2016.
 3. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film783406.html; besøksdato: 14. april 2016.
 4. ^ a b c d e f g http://www.bcdb.com/bcdb/cartoon.cgi?film=57989; besøksdato: 14. april 2016.
 5. ^ a b c d e f g h i j k http://www.imdb.com/title/tt0345950/fullcredits; besøksdato: 14. april 2016.
 6. ^ a b http://stopklatka.pl/film/spongebob-kanciastoporty; besøksdato: 14. april 2016.
 7. ^ a b c d http://www.metacritic.com/movie/the-spongebob-squarepants-movie; besøksdato: 14. april 2016.
 8. ^ a b https://www.boxofficemojo.com/title/tt0345950/; Box Office Mojo; besøksdato: 28. april 2022.
 9. ^ www.imdb.com[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, verkets språk engelsk, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 28. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]