Svampebob Firkant (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svampebob Firkant
Første opptreden«Help Wanted»
Informasjon
ArtMenneskelig svamp
KjønnMann
FarHarold SquarePants
MorMargaret SquarePants
ØyenfargeBlå
StemmeTom Kenny
Skapt avStephen Hillenburg
In-universe-informasjon
SpongeBob SquarePants universe

Svampebob Firkant (engelskSpongebob Square Pants) er hovedfiguren i animasjonsserien med samme navn, som først ble sendt 1. mai 1999Nickelodeon. Figuren ble designet av marinbiologen og animatøren Stephen Hillenburg, og stemmen blir gitt av Tom Kenny.

Opptreden[rediger | rediger kilde]

Svampebob Firkant er en porøs sjøsvamp med øyne, en munn med fremtredende fortenner og smilehull, armer, føtter og hender. Han likner mer på en kjøkkensvamp enn en sjøsvamp; dette for å fremheve bildet av en «ren» nerd. Svampebob kan forvandles til andre former etter ønske, og han kan sette på plass biter som ramler av ham. Armene hans kan variere i lengde og form etter ønske og kan trekkes inn.

Svampebob går vanligvis i hvit skjorte, slips og brune bukser selv om han har blitt sett naken (eller i undertøyet). Som en del av antrekket er skoene hans skinnende svarte, med en sfærisk bul frempå (selv om det fortsatt er en del av den egentlige skoen, til forskjell fra ballene på klovnesko). Han bruker vanligvis et par hvite underbukser under buksene, selv om han er blitt observert med blå, grønne og røde underbukser (ikke desto mindre alle samtidig) og til og med rosa for å hedre hans beste venn, Patrick. Om natten bruker han noen ganger en grønn badekåpe, men går for det meste til sengs i undertøyet, sokker og sko. Når han «svømmer» bruker han et par blå badebukser (selv om han fortsatt bruker underbukser og sko, og ermene går av og på fra tid til annen) og av og til en svart speedo. Han bruker også en rød sløyfe istedenfor slips ved spesielle anledninger. Svampebob kan bli sett naken i «Ripped Pants», «Hooky», «Nature Pants», «Pranks a Lot» og i senere tid naken med bare føtter i «All That Glitters» fordi han solgte alt han eide (inkludert sko og sokker) for en fancy stekespade.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Svampebob Firkant er beskrevet som ekstremt søt, snill, morsom, generøs, lystig, vennlig, glad, kjærlig, hardtarbeidende, irriterende (ifølge Bleke) og mest av alt, pålitelig. Han har et smil med utstående tenner, enormt uttrykksfullt fjes og en firkantet kropp som utfyller hans rene og gode natur. Svampebob vil sjelden gjøre noen noe vondt med viten og vilje, unntatt på 1. april og aldri uten anger. Han har likevel vært kjent for å rope og banne (selv «obskøniteter») når han er sint eller frustrert. Selv om han er en voksen person, er han veldig barnslig, noe som vises tydelig i episoden «Grandma's Kisses», hvor han er på sitt barnsligste.

Selv om han er en godmodig og kjærlig svamp, er det mange karakterer som unngår ham. Svampebob blir veldig lett overivrig om nesten alt, som for eksempel daglige gjøremål og ting han ikke vet noe om (som da Bleke inviterte ham til å streike på Krispe Krabbe, Svampebob jublet selv om han aldri hadde hørt ordet før). Dette, sammen med hans gjentatte prating og høylytte delfinaktige latter gjør ham til et stort irritasjonsmoment for andre, spesielt Fru Puff, Squidward og Plankton.

Han er kjent for å ha store vanskeligheter med å løfte selv de letteste objekter. Normalt kan han likevel fungere på et fornuftig nivå. Svampebobs indre og skjelett har blitt vist enkelte ganger (for eksempel når han opptrer «død» i noen fremtidige «flashbacks»), men hver gang opptrer de forskjellig. Skjelettet hans varierer fra en enkelt ryggrad, selv om han er et virvelløst dyr, til et perfekt kvadrat. Han kan ikke bli skadet i slåsskamper fordi han er en svamp; dette vises i episoden «The Bully» der Svampebob møter en bølle. Svampebob føler ingenting når bøllen faktisk slåss med ham og istedenfor å slåss tilbake, fortsetter han dagen sin på normal måte, helt til bøllen er helt utslitt og ikke kan slåss mer. Han brakk likevel baksiden sin i en skiulykke i «I Had an Accident».

Svampebob har et kjæledyr, en snegle ved navn Gary (som en katt på land. Til sammenligning er en orm som en hund på land). Garys mjauing blir som regel forstått av de fleste beboerne i Bikini Bottom. I motsetning til noen få uvanlige/uventede krangler, liker Svampebob Gary enormt og kan ikke leve uten ham. Gary har vanligvis løsninger som hjelper Svampebob ut av hans dilemmaer. Gary og Svampebob bor sammen i en ananas under havet i 124 Conch Street, Bikini Bottom] (denne adressen kunne ses på Svampebobs førerkort i episodene «Sleepy Time» og «No Free Rides»).

Svampebob har også veldig gode stekekunnskaper og derfor kan han mange kalkuleringer som involverer penger, som kan ses i «Squid's Day Off».

Karriere[rediger | rediger kilde]

Svampebob har en karriere som en frityrkokk på restauranten Krusty Krab, hjemmet til Krabby Patty. Han tar jobben sin seriøst og er veldig flink. Han har vært månedens ansatt over 26 ganger, hvilket skulle bety at han har arbeidet der i to år og to måneder. I filmen Svampebob Firkant har han 374 sammenhengende månedens-ansatt-titler, som vil bety at han har jobbet der i 31 år og to måneder. Ifølge amerikanske arbeidslover vil det sette minimumsalderen hans til omtrent 52 år og to måneder, men i episoden «Sleepy Time» sier «førerkortet» hans at han ble født 14. juli 1986.

Han arbeider sammen med Squidward (til Squidwards umake), som tar seg av kassen for hans pengefikserte sjef, herr Eugene Krabs. I noen episoder ser det ut som om Svampebob har en kjendisaktig status i Bikini Bottom på grunn av hans mesterlige fritering. I en episode der Svampebob og Squidward går til streik, blir han omtalt som en «legende» av en ung frityrkokk som vil ta jobben hans og han blir spurt om å signere den unge guttens stekespade. I en annen episode blir han tilbudt en jobb som Neptuns frityrkokk, men avslår fordi Patrick ikke fikk bli med ham.

Svampebob har aldri kommet et minutt for sent på jobb (utenom i «Hooky» der han var to minutter for sen fordi han ble hektet, og i «Have You Seen This Snail?» der han var 15 minutter for sen fordi han var så trøtt etter å ha lett etter Gary). Svampebob kom også for sent i filmen Svampebob Firkant, der han var flere minutter for sen etter å ha spist iskrem hele natten med Patrick på Goofy Goobers, og ble dermed ikke forfremmet. Han setter ofte pris på sin punktlighet som i «SpongeBob Meets the Strangler», der han har en fest for hans 100 % punktlige oppmøte, og en ny fest 20 sekunder etter for hans fødselsdag.

Fritid[rediger | rediger kilde]

Han tilbringer fritiden sin sammen med sin beste venn sjøstjernen Patrick, og setter spesielt pris på å utføre karate med sin andre venn Sandy Cheeks (et ekorn fra Texas som bruker en romdrakt for å puste under vann). Han liker også å fange maneter ved Jellyfish Fields. Til dags dato har han fanget, navngitt, og sluppet fri hver eneste manet i Jellyfish Fields minst en gang, utenom den blå maneten, No name (også kjent som Friend) frem til senere i episoden «Jellyfish Hunter».

Svampebob har enda ikke greid å beholde et båtsertifikat (analogt til et bilsertifikat) fordi han stryker på hver test ved Fru Puffs båtskole, hovedsakelig fordi han har en tendens til å bli nervøs med en gang han befinner seg bak et ratt. Til tross for dette går han gjentatte ganger til båtskolen for å prøve å få et sertifikat (og fordi han liker det), mye til frustrasjon hos hans båtinstruktør Fru Puff. En gang blir Fru Puff så frustrert at hun gir Svampebob båtsertifikatet ved å la han gjøre «ekstra gjøremål». Hun tar det tilbake når hun innser hvor mye kaos han lager. Når fru Puff blir sparket i «Mrs. Puff, You're Fired», trener Svampebobs nye lærer han faktisk opp så mye at han kan kjøre veldig bra, men bare hvis han har bind for øynene.

I mange episoder, som «As Seen on TV», «The Camping Episode» og «Ripped Pants», i de fleste Svampebob-spillene og i Svampebob Firkantbukser-filmen, blir det antydet at han er flink til å spille gitar og synge. Han liker også å blåse bobler, surfe, sole seg, spille ukulele, se på sin favoritt-TV-serie, The New Adventures of Mermaid Man and Barnacle Boy og å jobbe på Krusty Krab.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

I Norge var Kim Fangen opprinnelig den faste stemmen til Svampebob fra 2001-2004, pluss i den første filmen. i 2005 ble hele serien dubbet på nytt (unntatt første filmen) med Trond Teigen som den faste stemmen til Svampebob siden.

Eneste unntaket er i tilbakeblikk scenene i Svampebob: Svamp på Rømmen der Svampebob er barn og er på Camp Korall (engelsk: Camp Coral), som barn i filmen blir han stemmeangitt av Tarald Litlabø Thorsen i den norske versjonen.

Annet[rediger | rediger kilde]

 • Det står «Ahoy!» på Svampebobs dørmatte
 • Ulike språk
  • I den tyske versjonen av serien heter Svampebob SpongeBob Schwammkopf, som betyr Svampebob Svampehode.
  • I den franske versjonen av serien heter Svampebob Bob L'eponge, som betyr Svampen Bob.
  • I den koreanske versjonen av serien heter Svampebob 네모네모 스폰지밥 (Nemonemo SpongeBob), som betyr Firkantfirkant Svampebob.
  • I den greske versjonen av serien heter Svampebob Μπομπ Σφουγγαρακης Τετραγωνοπαντελονης (Bob Sfougarakis Tetragonopantelonis). Tetragonopantelonis er en direkte oversetting av det engelske Squarepants, mens Bob Sfougarakis betyr Bob den lille svampen.
 • Svampebobs stemme beskrives som en blanding av borgermesteren i Munchkinland fra Trollmannen fra Oz og Elroy Jetson fra The Jetsons.
 • Svampebobs karakter ble inspirert av blant andre Jerry Lewis, Pee Wee Herman og Charlie Chaplin.
 • Tom Kenny har sagt at han fant opp stemmen til Svampebob da han hørte en sint dverg rope.

Kulturelle referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: SpongeBob Squarepants – sitater