Suter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Suter
Suter (hunn)
Suter (hunn)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tinca tinca
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: suter[1]
(sudre)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Karpefisker
Familie: Karpefamilien
Slekt: Tinca
IUCNs rødliste:
livskraftig
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdertFremmedartskategori 2018-HI.svg

HI — Høy risiko 2018

Habitat: ferskvann, brakkvann
Utbredelse: Eurasia


Suter (Tinca tinca) eller sudre er en ferskvannsfisk i gruppen karpefamilien. Den er utbredt over store deler av Eurasia. I Norge er den hovedsakelig utbredt i vann langs Skagerakkysten, særlig i området rundt Arendal. Den er ikke naturlig forekommende i norsk fauna, men er utsatt. Det er dokumentert at den ble utsatt i Solborgvannet ved Arendal midt på 1800-tallet av gruvearbeidere fra Tyskland. Den har siden spredt seg derfra, dels naturlig, og dels med hjelp av mennesker.

I Norsk svarteliste 2012 ble suter vurdert til svært høy risiko blant annet fordi at den kan påvirke bestandene av stedegne fiskearter og amfibier negativt. I Fremmedartslista 2018 er arten nedgradert til høy risiko på grunn av moderat invasjonspotensial og middels økologisk effekt.[1][2][3]

I Arendalsområdet betegnes fisken som sudre.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Suteren trives i vann hvor bunnen er dekket med organisk materiale, og helst med tett vegetasjon. Den er nattaktiv og spiser snegler, mygglarver og plantedeler.

Suter kan bli opp til 8 kg, men blir sjelden større enn 3 kg i Norge. Den kan være grønn eller brun av farge, avhengig av vannet.

On Exhibition "Subaqueous Vltava", Prague

Nytte[rediger | rediger kilde]

Suter er en utmerket matfisk med fast kjøtt. Skinnet er svært tykt og fast, og er blitt brukt til å lage sko av, og den er derfor også blitt kalt for «skofisk». Skinnet er dekket av et slim som er blitt brukt som medisin mot feber og gulsott, og i England har den fått navnet «doctor fish».

Til bruk som matfisk, er det viktig at den blir tappet for blod så snart som mulig for å unngå misfarving av kjøtt, og redusert smakskvalitet.

Typisk biotop for suter

Fiske[rediger | rediger kilde]

Fisket foregår gjerne med ruse eller stangfiske med agn. Fisken har en liten munn, og ved agnfisket, som foregår sent om kvelden eller på natten, brukes små kroker. Som agn brukes mais eller meitemark. Den største suteren som er tatt med sportsfiskeutstyr i Norge, veide 3,96 kg. Rekorden ble satt i Østeråa 9. juni 2011[4]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 11. april 2023. Besøkt 11. april 2023. 
  2. ^ a b Forsgren E, Hesthagen T, Finstad AG, Wienerroither R, Nedreaas K og Bjelland O (5. juni 2018). «Fisker. Vurdering av økologisk risiko for suter Tinca tinca som SE→HI for Norge»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Besøkt 11. april 2023. 
  3. ^ «Tinca tinca suter». FremmedArt2012. Artsdatabanken. Besøkt 25. februar 2020. 
  4. ^ Villmarksliv, norske sportsfiskerekorder

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]