Ruse (fiskeredskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ruse til tørk i fiskelandsbyen på Zuiderzeemuseum i Nederland

En ruse er et fiskeredskap som består av et knyttet poseformet nett omkring et antall gjorder, formet som et rør. Fisken lokkes eller ledes gjennom en traktformet pose i den ene enden og inn i rusen, den kan derettes lett komme gjennom en ny trakt til det innerste rommet som er gjenknyttet i enden. Dette innerste rommet kan åpnes og lukkes med en knute.

Ruser settes på forholdsvis grunt vann, og gjerne to og to i en dobbeltruse, med ledegarn mellom, slik at fisk som støter på garnet ledes mot en av de to rusene. Ruser er et svært skånsomt redskap fordi fisken ikke blir skadet, og ruser egner seg derfor spesielt godt til fisk som skal føres levende til markedet.

Grunne farvann egner seg best til rusefiske, f.eks. skjærgården ved Smøla, og flere steder i Nordland. Herfra var det midt på 1900-tallet organisert transport med brønnbåt for transport av levende fisk til markedet i de store byene.

Ruser er i Norge blitt brukt spesielt til torskefiske og ålefiske.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Karl Ragnar Gjertsen: Arbeidsliv og produksjon i ei kystbygd i Nordhordland. s.147-150. Rapport nr. 17. NAVF Lindåsprosjektet.