Hønefoss Bryggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bryggerigård-komplekset i Hønefoss, inkludert Hotell Ringerike

Hønefoss Bryggeri A/S (også kjent som Bryggerigården og Søndre torv 2) ble grunnlagt den 29. desember i 1854, under navnet Ringeriges og Hadelands Bryggeri. Fra 1875 ble navnet omgjort til Hønefoss Bryggeri. Bygningene ligger i direkte tilknytning til Søndre torv i sentrum av Hønefoss.

Bryggerigården fra 1933, som vender ut mot torvet, inneholder butikker, kafé, kontorer og leiligheter. I bryggerigården fra 1856 (tidligere også kjent som City), der bryggeriet lå, er det en kafé og flere butikker, samt Hønefoss Taxi.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bryggeriet hadde en aksjekapital på 16 000 speciedaler. Produksjonen startet opp i november 1856, i egne nye lokaler ved Søndre torv. Fra starten av var bryggeriet et håndbryggeri, men i 1893 anskaffet de et dampmaskineri, for bl.a. maskinell tapping. I 1895 ble også mineralvannfabrikken etablert, med både egen utvikling av kullsyre og tappe- og korkemaskiner.

I 1933 ble det bygget en ny forretningsgård ved torvet (Søndre torv 2b), like i front av de gamle lokalene. Selve produksjonslokalene lå imidlertid under bakkenivået. I 1963 ble imidlertid produksjonen oppkjøpt av Nora Industrier og nedlagt, mens selskapet fortsatte som et rent eiendomsselskap. De eldste lokalene ble fra 1975 omgjort til et lite butikksenter kalt City (Søndre torv 2a), og bryggerikjelleren ble omgjort til bryggerimuseum og selskapslokaler fra 1986.

Foran de gamle bryggerilokalene fra 1855 står en skulptur av «Kornbindersken», som var Hønefoss Bryggeris varemerke. Skulpturen fra 1933 er utført av Asbjørg Borgfeldt.[1]

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Asbjørg Betty Borgfelt – Norsk kunstnerleksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 24. august 2017.