Hopp til innhold

Den indiske platen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den indiske platen
Den indiske platen (midt i bildet)
TypeMindre plate
Omtrentlig areal11 900 000 km² [1]
Høyeste punktMount Everest
8 848 moh.
Laveste punkt4 416 muh.
Bevegelse1Nordøst [2]
Hastighet129-36 mm/år[2]
Viktige strukturerIndiahavet
Himalaya
Grenser tilDen arabiske platen
Den eurasiske kontinentalplaten
Burmaplaten
Den australske platen
Den somaliske platen

På grunn av kontinentaldrift løsrev den indiske plate seg fra Madagaskar og kolliderte med den eurasiske plate, noe som førte til dannelsen av Himalaya.
En annen anskueliggjøring

Den indiske platen er en tektonisk plate som før var en del av det gamle Gondwanakontinentet, hvorfra den løsrev seg for siden å bli en av de større kontinentalplater. Den smeltet sammen med den tilstøtende australske platen for omkring 50-55 millioner år siden. Den utgjør i dag den minste del av den indoaustralske kontinentalplaten og omfatter det indiske subkontinent og en del av grunnen under Indiahavet.

Tilblivelse

[rediger | rediger kilde]

I det sene kritt for omkring 90 millioner år siden, etter at det sammensluttede India og Madagaskar hadde revet seg løs fra Godwanaland, rev den indiske plate seg løs fra Madagaskar. Den begynte å bevege seg mot nord med en hastighet på omkring 20 cm/år.[3] og støtte så sammen med Asia for 50-55 millioner år siden i eocenepoken av caenozoikumæraen. I løpet av denne tid tilbakla den indiske plate en distanse på 2.000-3.000 km og beveget seg hurtigere enn noen annen kjent plate. I 2007 fastslo tyske geologer at grunnen til at den indiske plate beveget seg så hurtig, er at den bare er halvt så tykk som de andre platene som tidligere utgjorde Gondwanaland.

Kollisjonen mellom den eurasiske plate langsmed grensen mellom India og Nepal dannet det orogenetiske belte som formet det tibetanske platå og Himalaya-fjellkjeden, ved at sediment løftet seg opp som jord foran en plog.

Den indiske plate beveger seg i øyeblikket mot nordøst med en hastighet på 5 cm/år, mens den eurasiske plate beveger seg mot nord med en hastighet av kun 2 cm/år. Dette medfører at den eurasiske plate deformerer, og at den indiske plate komprimerer med en hastighet på 4 mm/år.

Jordskjelvet i Indiahavet 2004

[rediger | rediger kilde]

Det 9,3 momentmagnitude store jordskjelvet i Indiahavet i 2004 ble forårsaket av spendinger i den subduksjonssonen der den indiske plate glir ned under Burmaplaten i det østlige Indiahavet med en hastighet på 6 cm/år. Sundagraven dannes langs denne grensen der den indoaustralske og den eurasiske plate møtes. Jordskjelv i denne regionen skyldes enten thrust-faulting, hvor de geologiske bruddlinjer brytes i rette vinkler i forhold til graven, eller strike-slip faulting hvor materiale øst for bruddlinjen gir etter langs gravretningen.

Som alle tilsvarende store jordskjelv ble 26. desember 2004-hendelsen forårsaket av thrust-faulting. En 100 km lang rystelse fikk omkring 1.600 km av grenseområdet til å gli ned, noe som flyttet bruddlinjen 15 m og løftet havbunnen adskillige meter, som så i sin tur skapte den store tsunamien.

Kart som viser grensene mellom den afrikanske, arabiske, eurasiske og indiske plate. Jordskjelvet skjedde i øverste hjørne av den indiske plate

Jordskjelvet i Kashmir 2005

[rediger | rediger kilde]

Den 8. oktober 2005 inntraff et jordskjelv med en størrelse av 7,6 nær Muzaffarabad i Kashmir i Pakistan, også dette knyttet til den indiske plate. Det kostet mer enn 80.000 menneskeliv og gjorde mer enn 2,5 millioner hjemløse.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]