Støpsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kontinentaleuropeisk 230 V hannstøpsel med to stifter og jording.

Støpsel er betegnelsen på den elektriske pluggen eller kontakten som settes inn i en stikkontakt. I Norge benyttes denne typen kontakter på ledninger til elektrisk utstyr som krever tilkobling til 230 V spenning.

Lavspenningsplugger finnes i mange varianter. Den vanligste benevnelsen for slike forbindelser er hannplugg om den delen som stikkes inn i enten en hunnplugg på en skjøteledning/overgang, eller i en hunnkontakt i veggen på en boks eller et apparat. Hannkontakter brukes for eksempel på utsiden av en campingvogn for å få 220 V inn i vogna, eller på en bil for å få lysnettforsyning til en motorvarmer.

Det er viktig at kabelen som går inn i en plugg, ikke blir utsatt for mye bevegelse. En gummiskjerm på et par cm kan stive opp den innerste delen av kabelen, slik at bøyingen skjer over et litt lengre parti av kabelen. Det er videre verdt å merke seg at man ikke skal blande jordet og ujordet støpsel/stikkontakt.[1] Man kan manipulere stikk og eller støpsler, men dette kan medføre brannfare/personskade ved berøring i forbindelse med en jordfeil.

Kabelen man monterer på, eller som er ferdigmontert ved kjøp, må samsvare med vernet som er montert for kursen og utstyret som kobles til. Noen kommer ferdig montert med kabel og kan ikke åpnes, men man kan også finne støpsel med mange diverse former og farger som er til å montere selv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jordet eller ujordet». elsikkerhetsportalen.no. 12. april 2021. Besøkt 13. juli 2022.