Adapter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En adapter (av latin: adaptare (tilpasse) engelsk: adapt, er en overgang fra et format eller standard til et annet. Benyttes mest innenfor elektronikk- og IT-feltet, men også innen røropplegg og foto.

Elektrisk[rediger | rediger kilde]

Reiseadaptere[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange forskjellige typer reiseadaptere for elektriske støpsler, og man skal være klar over at feil bruk kan medføre livsfare. Den vanligste faren er billige adaptere med dårlig elektrisk design som gjør det mulig å berøre utildekte strømførende deler.

En annen, og kanskje mindre åpenbar fare, er hvis man via adaptere tar bort jording på utstyr hvor jording er en viktig del av det sikkerhetsmessige elektriske designet. For visse typer utstyr er det ytterst nødvendig med jording for at det skal fungere trygt. En jukseplugg (engelsk: cheater plug) tar bort jording, og slike overganger er ulovlig eller i gråsonen i mange land. Stabling av adaptere (engelsk: adapter stacking) vil si å sette en reiseadapter inni en annen, og uheldig stabling av godkjente adaptere kan føre til samme resultat ved at jording tas bort. Av denne grunn kom det i 2012 et appendiks til den sveitsiske SEV 1011:2009-standarden som gjør stabling av reiseadaptere ulovlig.[1] Adaptere som muliggjør stabling ble forbudt å selge i Sveits etter utløpet av 2018.

AC adapter[rediger | rediger kilde]

En strømadapter er en enhet som leverer strøm til utstyr som ikke bruker standarden fra stikkontakten, 230 Volt (eller 110). Som transformeres til f.eks. 12 VDC ved bruk av en transformator.

Elektronikk[rediger | rediger kilde]

For å kobler en datamaskin til en perifer enhet, for eksempel en lagringsenhet eller nettverk, bruker man for eksempel USB utgang. Adaptere gjør det mulig å koble en ekstern enhet som ikke benytter USB. Adaptere kan være helt passive, eller inneholde aktive kretser.

Foto[rediger | rediger kilde]

Kamera med utbyttbare objektiv, oftest av typen speilrefleks, har forskjellig fatning/innfesting ut fra hvilken produsent de kommer fra. Da kan man benytte adaptere som gjør det mulig å sette objektiver fra andre merker på kameraet.

Batteri[rediger | rediger kilde]

Elektroverktøy og annet er har ofte egne oppladbare batterier som er spesielle ut fra hvilken produsent de kommer fra. Da kan man benytte batteriadapter for elektroverktøy til de forskjellig spenning og type og merke av elektroverktøy.

Radio[rediger | rediger kilde]

Ved overgangen fra FM til DAB i Norge ble det laget DAB-adapter, disse ble mye benyttet til bilradioer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «SEV 1011:2009/A1:2012, Plugs and socket-outlets for houshold and similar purposes - A1: Multiway and intermediate adaptors, cord sets, cord extension sets, travel adaptors and fixed adaptors» (PDF). Fehraltorf, Switzerland: Electrosuisse, SEV Verband für Elektro-, Energie- und Informationstechnik. 2012. Besøkt 26. mai 2017.