Skjøteledning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Europeisk jordet skjøteledning (Schuko) med grenuttak.

En skjøtekabel eller skjøteledning er en lang av fleksibel elektrisk strømkabel med stikkontakt (hun) i den ene enden og støpsel (han) i den andre enden. De brukes når en stikkontakt er for langt borte fra det elektriske utstyret som skal brukes. Skjøteledninger kan typisk fås med kabellengder mellom 2 og 30 meter.[trenger referanse]

Farer[rediger | rediger kilde]

Feil bruk av skjøteledning har ført til mange husbranner.[1][2]

Varmgang ved kveiling[rediger | rediger kilde]

Kveiling av lange skjøteledninger kombinert med høy strømbelastning kan føre til en spoleeffekt og overopphetning av kabelen, hvilket kan smelte isolasjonen.[3][4][5] Dette kan skje fort ved bruk av utstyr med høy effekt, og kabelen kan bli så myk at det er fare for elektrisk støt eller brannskader ved berøring. Årsaken til varmgangen er ohmsk tap i kabelen, og siden en kveil består av ledere som ligger tett sammen vil ikke varmen slippe bort. Av denne årsaken bør kabeltromler rulles helt ut før de brukes. Eksempelvis kan en vilkårlig kabeltrommel tåle et strømforbruk på 16 A i utrullet tilstand og 5 A i innrullet tilstand.[trenger referanse] Et annet eksempel kan være en trommel med maks effektforbruk 2000 W utrullet og maks 1000 W sammenrullet.

Noen nyere skjøteledninger har termisk sikring som skal kutte strømmen ved varmgang.

Godkjent effekt[rediger | rediger kilde]

Selv om en skjøteledning rulles ut kan for høy belastning i forhold til kabelens tverrsnitt føre til at ledningen smelter. Brukere må derfor sikre seg om at skjøteledningen er godkjent for den effekten som skal trekkes. Man må derfor sjekke spesifikasjonene til skjøteledningen før man bruker den til effektkrevende aktiviteter som kjøring av vaskemaskin eller lading av elbil.[6]

Skader på ledning[rediger | rediger kilde]

Grunnet naturlige tendensen til at skjøteledninger blir utsatt for tung bruk kan strømførende metalldeler bli eksponerte og utgjøre en berøringsfare for elektrisk støt. Dette kan for eksempel skjer dersom deler på skjøteledningen faller i bakken, blir tråkket på, klemstret i dører eller overkjørt.

Signalkabler[rediger | rediger kilde]

En skjøtekabel til USB som er kveilet.

Det finnes også skjøteledninger for signalkabler, eksempelvis for USB-kabler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bruk skjøteledning forsiktig». Huseierne (norsk). Besøkt 6. august 2021. 
  2. ^ «Skjøteledninger». Elsikkerhetsportalen. Besøkt 6. august 2021. 
  3. ^ Berg, Alexander (2. november 2011). «Dette kunne vært skjøteledningen din». dagbladet.no (norsk). Besøkt 6. august 2021. 
  4. ^ «Riktig bruk av skjøteledning | Sikkerhverdag». www.sikkerhverdag.no. Besøkt 6. august 2021. 
  5. ^ Alexander Berg. «Denne skjøteledningen kunne vært din». www.klikk.no (norsk). Besøkt 6. august 2021. 
  6. ^ Hofstad, Ida Nordfjell (11. februar 2020). «Riktig bruk av skjøteledning». Elsjekk AS. Besøkt 6. august 2021.