Steve McMahon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Steve McMahon
Stephen Joseph McMahon
Født20. august 1961
Liverpool, England
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballmanager
NasjonalitetStorbritannia
PosisjonMidtbane
Klubber
År Klubber Kamper (mål)
1979-1983
1983-1985
1985-1991
1991-1994
1994-1998​
Everton FC
Aston Villa
Liverpool FC
Manchester City
Swindon Town FC
100 (11)
75 (7)
204 (29)
87 (1)
42 (0)
Landslag
År
1981-1984
1988-1991
Lag
England U-21
England
Kamper (mål)
6 (0)
17 (0)
Trenerkarriere
År
Klubber
1994-1998
2000-2004
2005
Swindon Town FC
Blackpool FC
Perth Glory FC

Stephen Joseph McMahon, best kjent som Steve McMahon var en av de tøffeste midtbanespillerne i sin generasjon. Han er mest kjent for sine meritter for Liverpool FC på slutten av 1980-tallet, tre seriemesterskap.

Klubbfotball[rediger | rediger kilde]

Everton[rediger | rediger kilde]

McMahon ble signert av Liverpool-klubben Everton, og han spilte for de som tenåring. Han debuterte 16. august 1980, og fullførte sin første sesong med å bli valgt til beste spiller av supporterne. Han var imidlertid sulten på mere suksess enn Everton kunne gi han, og etter mere enn 100 kamper dro han videre.

Aston Villa[rediger | rediger kilde]

Han ble Aston Villa-spiller 20. mai 1983, etter å ha avvist en overgang til Liverpool FC. Han debuterte 27. august 1983. McMahon ble snart en sentral midtbane-spiller også på Villa, men suksessen som han var ute etter kom ikke, da Aston Villa ble bare nr 10 i serien i hans første sesong. Bare for å gjøre ting verre, ble hans forrige klubb Everton bedre plassert på 7.-plass. Sesongen etter ble like ille, med samme plassering, mens hans gamle klubb vant serien det året.

Liverpool[rediger | rediger kilde]

McMahon returnerte tilbake til byen Liverpool, for en overgang på £350 000 ble han den første signeringen som Liverpool FC sin nye manager Kenny Dalglish gjorde. Han var ment å fylle tomrommet etter Graeme Souness. McMahon debuterte 14. september 1985, og gjorde sitt første mål en uke senere mot sin gamle klubb Everton, og sørget for vinnermålet i 3-2-kampen.

Han spilte en viktig rolle i «The Double» som Liverpool vant den sesongen. Han vant også FA-cupen (fra innbytter-benken), der Liverpool slo hans gamle-klubb Everton FC. Sesongen etter, startet McMahon i Ligacup-finalen mot Arsenal. Han hadde en målgivende pasning til Ian Rush, men Merseyside-laget tapte finalen 2-1. Han hadde tidligere skårt fire mål i Liverpool sin 10-0-seier over Fulham FC i samme turnering.

Dalglish kjøpte inn nye spillere i sesongen etter: John Barnes, Peter Beardsley, John Aldridge og Ray Houghton. McMahon ble værende på laget, hans rykte som en av de beste «tøffingene» i fotball var etablert. Selv om hans taklinger ofte var kritisert av såvel fotballorganisasjoner, motspiller og manangere, men det var ingen tvil om hans fotball-egenskaper.

McMahon skårte ofte, fra sin midtbane-posisjon, og Liverpool FC spilte noe av sin beste fotball og suste frem til seriemesterskap i 1988. Han skårte spektakulære mål, bl.a mot Manchester United og Everton FC. Da Liverpool kom til FA-cupfinalen, var McMahon en av to spillere (sammen med John Aldridge) som var med på den offisielle Liverpool-sangen, som forøvrig var skrevet og laget av lagkamerat Craig Johnston. Liverpool FC tapte overraskende finalen mot Wimbledon.

I 1989 spilte McMahon fast på Liverpool, da de igjen kjempet for en «Double» i serie og FA-cup. Som en av de lokale spillerne på laget, ble han dypt påvirket av Hillsborough-tragedien under FA-cup-semifinalen 15. april. Han og flere andre Liverpool-spillere deltok på en rekke begravelser i etterkant. Brian Clough kritiserte McMahon for sin spillestil i semifinalen, men mange skjønner scouser'en sin motivasjon for å spille Liverpool til finalen mot Everton FC. En passende finale i manges øyne, og McMahon ville bringe trofeet tilbake til Anfield som en dedikasjon til de 96 døde supporterne.

McMahon fikk også oppleve å tape seriemesterskapet til Arsenal i den siste kampen på Anfield i samme sesong.

McMahon spilte ofte da Liverpool ble seriemestere igjen i 1990, men var med å tape FA-cup-semifinalen mot Crystal Palace FC samme år, selv om han var en av målskårerne.

Manchester City[rediger | rediger kilde]

McMahon debuterte for City julen 1991 i en 2-1 seier over Norwich City, og etablerte seg fort som en favoritt hos supporterne for sin tøffe spillestil. Han spilte i 87 kamper før han forlot klubben for å bli spillende manager for Swindon Town.

Landslagsspill[rediger | rediger kilde]

I 1988 fikk også McMahon sin første av i alt 17 kamper for det engelske landslaget. Det hadde vært massive krav i media for at landslagssjef Bobby Robson skulle velge han, og 17. februar 1988 debuterte McMahon i en målløs bortekamp mot Israel.

McMahon ble også valgt ut i troppen som skulle spille verdensmesterskapet i 1990 i Italia. Han kom inn som innbytter i åpningskampen mot Irland, men en dårlig berøring av han ga Irland sjansen til å utligne, slik at kampen endte 1-1. McMahon startet så i kampen mot Egypt, som England vant, og han spilte også i den avgjørende kampen mot Belgia, men ble byttet ut, og spilte aldri mere i VM, der England tilslutt ble slått i semifinalen mot Tyskland.

Trenerkarriere[rediger | rediger kilde]

Swindon Town[rediger | rediger kilde]

Da han ankom Swindown Town i desember 1994, hadde de nylig rykket ned og sloss for å unngå nok et nedrykk. Dette mislyktes de i, men McMahon klarte å rykke opp igjen på sesongen etter. Han forble i klubben frem til 1998.

Blackpool[rediger | rediger kilde]

Hans neste jobb ble Blackpool. Han ankom et par måneder før de rykket ned til Division Three i 1999-2000-sesongen, men førte laget til opprykk via play-off sesongen etter og LDV Vans-trofeer i samme år.

Perth Glory FC[rediger | rediger kilde]

Han ble signert tidlig i 2005 som manager for Perth Glory FC i Australia. Men det ble en kortvarig karriere der, da en kombinasjon av media-trykk, dårlige signeringer av spillere, dårlig form og en krangel med styret i klubbet, gjorte han at han sluttet i desember 2005.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Som spiller[rediger | rediger kilde]

Liverpool

Som manager[rediger | rediger kilde]

Swindon Town FC

  • Vinner Football League Second Division (nivå 3): 1995-96

Blackpool FC

  • Vinner av play-off Football League Third Division (nivå 4) : 2000-01
  • LDV Vans Trophy: 2001-02, 2003-04

Utenom fotball[rediger | rediger kilde]

McMahon har vært brukt som ekspertkommentator for BBC. Tidlig i februar 2006 signerte McMahon en kontrakt som ekspertkommentator for det Asia-baserte ESPN Star Sports, og han skal reforhandle sin kontrakt med tv-selskapet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]