Hopp til innhold

Steampunk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forfatter G.D. Falksen i steampunkkostyme.

Steampunk («damppunk», ordet er utviklet fra cyberpunk) er en type science fiction som baserer seg på dampmaskiner, luftballonger, mekaniske regnemaskiner og annen teknikk fra 1800-tallet.

Sjangeren kan også omhandle moderne gjenstander som bl.a. datamaskiner, basert på victoriatidens teknologi, f.eks. The Difference Engine av William Gibson og Bruce Sterling. Mikroelektronikk i moderne betydning finnes ikke og forbrenningsmotorer er sjeldne. Steampunk utspiller seg vanligvis i et viktoriansk miljø, men sjangeren har forgrenet seg og inkluderer nå alle tenkelige tidsaldre og historiske miljøer, for eksempel middelalderen, bronsealderen og antikken.

Illustrasjon fra En verdensomseiling under havet, 1870

Steampunk ble skapt som en samtidslitterær genre av forfattere som Jules Verne, H. G. Wells og Mark Twain.[trenger referanse]

Genren som vi kjenner den i dag kom til i 1980-årene som en alternativhistorisk genre av forfattere som Tim Powers, K. W. Jeter, William Gibson og Ronald Clark. Termen ble myntet av Jeter da han lette etter et samlebegrep for den type romaner som han og hans kolleger skrev. Disse forfatterne skrev i samme ånd som Verne og Wells, og lagde en fiktiv fortid. Både Jeters Morlock Night og Stephen Baxters The Time Ships er f.eks. oppfølgere til H. G. Wells klassiker Tidsmaskinen.

Eksempler på steampunk i film er Den blå sandens hemmelighet, Wild Wild West og The League of Extraordinary Gentlemen. NRK har i 3 sesonger (2017) kjørt konkurransprogrammet for barn "Labyrint" der lagene konkurrerer i en steampunkinspirert verden.