Hopp til innhold

Speil (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Speil
orig. Зеркало
Generell informasjon
Utgivelsesår1975
Prod.landSovjetunionen
Lengde108 min.
Språkrussisk
Bak kamera
RegiAndrej Tarkovskij
ProdusentErik Vajsberg
ManusforfatterAndrej Tarkovskij
Annen informasjon
Filmformat1,37:1
Eksterne lenker

Speil er en film av Andrej Tarkovskij fra 1975. Filmen presenterer et utvalg scener fra Tarkovskijs familiehistorie. Følgelig betegnes den ofte som selvbiografisk, til tross for at den mangler en tydelig handling.

Filmen blir av AllMovie kategorisert som en avantgarde- og eksperimentell film.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Speil tar utgangspunkt i en syk mann, «Aljosja», som er filmens forteller. I sin åndelige krise husker han forskjellige episoder fra sitt eget liv. Filmen veksler mellom samtidsscener, barndomsscener og historiske nyhetsklipp.

Konsept og metode[rediger | rediger kilde]

Andrej Tarkovskij ønsket i Speil å omsette personlige minner til filmformatet, og det uten å tilegne filmen nye elementer med den hensikt å skape interesse hos seeren. Fortellerens sykdom er, ifølge ham selv, den eneste kreerte episoden. I filmens helhet blir denne fiktive episoden utgangspunktet for alle andre. På en måte har Tarkovskij med dette inntatt rollen som hovedperson i sin egen film, da det er minner fra hans liv seerne blir presentert for. Måten minnene legges frem på har ofte blitt sammenliknet med den teknikken som i litteraturen kalles bevissthetsstrøm, der man forsøker å skildre en persons bevisste tankeprosess.

Tarkovskij ville forsøke å gi Speil en funksjon mer nærliggende litteraturens enn den tradisjonelle filmens, ved å forklare (som i litteratur) i stedet for å demonstrere (som i film). Han ønsket at seeren, ved å relatere til sitt eget liv, skulle skape et personlig bilde av filmen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]