Solaris (1972)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Solaris
orig. Solyaris
Solaris
Generell informasjon
Sjanger Science fiction / Mystery / Drama
Nasjonalitet Sovjetisk
Utgitt 1972
Lengde 2 t. 47 min.
Språk Russisk
Aldersgrense 16
Bak kamera
Regissør Andrej Tarkovskij
Manus Fridrikh Gorenshtein
Andrei Tarkovsky
Produsent Viacheslav Tarasov
Musikk Eduard Artemyev
Sjeffotograf Vadim Yusov
Foran kamera
Medvirkende Natalya Bondarchuk
Donatas Banionis
Jüri Järvet
Vladislav Dvorzhetsky
Nikolai Grinko
Anatoly Solonitsyn
Annen informasjon
Filmformat 2.35 : 1
Budsjett 1 milion RUR
Premierer 20. mars 1972 (Sovjetunionen)
31. desember 1973 (Norge)[1]
1. februar 1993 (Norge) (Kjøpevideo)[1]
26. mars 2008 (Norge) (DVD)[1]
Eksterne lenker

Solaris er en sovjetisk science fiction-film fra 1972, regissert av Andrej Tarkovskij. Filmens manus er skrevet av Tarkovskij selv sammen med Friedrich Gorenstein, basert på romanen Solaris av den polske forfatteren Stanisław Lem. Fotograf på filmen er Vadim Yusov.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Det viser seg at den fjerne planeten Solaris skjuler en slags form for intelligens. Denne intelligensen har forårsaket psykiske forstyrrelser hos astronautene på en romstasjon i nærheten. En annen astronaut, Kris Kelvin, drar til romstasjonen for å undersøke saken. Vel fremme blir han selv også utfordret på det psykiske planet. Kona hans, som har vært død i flere år, materialiseres ut fra det blå – noe som fører Kelvin inn i forstyrrende tanker.[3]

Solaris og 2001[rediger | rediger kilde]

Det trekkes ofte paralleller mellom Solaris og Stanley Kubricks 2001: En romodyssé (1968). Mange kaller Solaris for Russlands svar på 2001.

Noen er uenige i dette, etter som Solaris fokuserer mer på forholdet mellom mennesker enn forholdet mellom menneske og maskin.

Like før filminnspillinga av Solaris startet, såg Tarkovskij Kubricks film. Han syntes filmen var kald og steril, og dermed skapte han en mere menneskelig science fiction-film.[4]

Soderberghs versjon fra 2002[rediger | rediger kilde]

I 2002 lagde Hollywood-regissøren Steven Soderbergh sin egen versjon av Stanisław Lems roman. Her hadde den høyt profilerte skuespilleren George Clooney hovedrollen som Kris Kelven. Filmen ble produsert av James Cameron.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Selv om Solaris er den mest kjente Tarkovskij-filmen utenfor Russland, syntes regissøren selv at den var den dårligste filmen han hadde regissert.
  • Filmen inneholder en 7 minutter lang bilscene, hvor kameraet er plassert på dashbordet – og filmer ut frontruta – gjennom hele scenen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]