Arkadij og Boris Strugatskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Arkadij (iblant omtalt som Arkady) og Boris Strugatskij, alternativt Strugatsky, Strugatski og Strugatskii, to russiske brødre som av mange anses som de beste sovjetiske sciencefictionforfatterne noensinne.

Arkadij Strugatskij (Арка́дий Струга́цкий), August 28, 1925 – Oktober 12, 1991, var filolog og ekspert i engelsk og japansk. Hans yngre bror Boris (Бори́с), April 14, 1933 – November 19, 2012, var astronom.

Brødrene begynte som utopiske optimister på 1950-tallet, og de skreiv naive skildringer av den lyse sovjetiske framtida. Seinere slo de over i en stadig mer samfunnskritisk og satirisk retning.

I Vesten er de best kjent for romanen Piknik ved veikanten (utgitt på norsk 1984, originaltittel Пикник на обочине, sammen med to noveller i samlingen Kontakt med verdensrommet), som la grunnlag for Andrej Tarkovskijs film Stalker. Strugatskij-brødrene skreiv manuskript til filmen.

Piknik ved veikanten, som i forma er ei blanding av ei historie om et besøk fra verdensrommet og en kriminalthriller, har vært tolka både som en beskrivelse av sonen rundt den sovjetiske atomkatastrofen i Ural og som en mer allmenn skildring av sovjetisk underverden, svartebørs, og så videre.