Spissvingedvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Spissvingedvergmåler
Spissvingedvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia lanceata
Hübner, 1825
Norsk(e) navn: spissvingedvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: barskog
Utbredelse: Palearktis

Spissvingedvergmåler (Eupithecia lanceata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er funnet nord til Sør-Trøndelag i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 21 mm), slank, lyst gråbrun måler. Den kan kjennes igjen på at forvingen er noe tilspisset med et bredt, svartkantet, lysbrunt tverrbånd i midten som har et markert, V-formet innhakk på innerkanten. Forvingen er brunhvit, gulbrun ved roten. Det brede tverrbåndet midt i vingen har en oval, svart flekk nær ytterkanten. Utenfor dette er det et smalere, brunt tverrbånd. Bakvingen er gråhvit. Larven er naken, lysbrun med lyse lengdestriper og en smal, brun ryggstripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på ulike slags bartrær, både gran, furu, edelgran og lerk er brukbare vertsplanter. De voksne målerne flyr om natten i marsmai og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, unntatt lengst i sør, og i det nordlige Asia. I Norge er den funnet på Østlandet og Sørlandet, det finnes dessuten funn fra Hordaland og Sør-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]