Spike Milligan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spike Milligan
FødtTerence Alan Milligan
16. april 1918
Ahmednagar
Død27. februar 2002 (83 år)
Rye i East Sussex
Gravlagt Sussex
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Manusforfatter, skribent, komiker, journalist, teaterskuespiller, filmskuespiller, lyriker, skuespiller, musiker
Nasjonalitet Irland, ingen
Utmerkelse Kommandørridder av Order of the British Empire
Aktive år19512002
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Spike Milligan (født som Terence Adam Milligan 16. april 1918 i Ahmednagar i Maharashtra, India, død 27. februar 2002 i Rye i East Sussex) var en irsk musiker, komiker og skuespiller. Han revolusjonerte den britiske komedie da han skrev og deltok i The Goon Show (1951-1959), et meget populært radioshow på BBC og en forgjenger til Monty Python.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Hans far var irsk offiser i den britiske hær. Derfor ble han født i India, der faren var stasjonert. Han tilbragte sin barndom i Pune (India) og senere i Rangoon, hovedstad i daværende British Burma. Han fikk skolegangen ved Convent of Jesus and Mary i Poona, og ved St Paul's Christian Brothers, de la Salle i Rangoon.

Under 1930- og de tidlige 1940-årene opptrådte han først og fremst som jazztrompetist, men av og til også som komiker. Under Annen verdenskrig tjenestegjorde han i Royal Artillery i Nord-Afrika og Italia, der han til slutt ble behandlet på lasarett for krigsnevrose. Etter å ha blitt dimittert fra militærtjeneste ble han gitarist i en Jazz/Comedy-gruppe ved navn «The Bill Hall Trio». Til å begynne med opptrådte de først og fremst for soldater, men senere også for den brede offentlighet.

Milligan gikk over til gruppen «Central Pool of Artists» og begynte å skrive parodier, som senere ble en hovedbestanddel i The Goon Show. Han spilte flere av de kjente rollene, som Moriarty, miss Bannister og idioten Eccles. Øvrige medvirkende var fremst Peter Sellers og Harry Secombe. Over tid ble ett show i uken i meste laget for ham psykisk. Han hadde flere sammenbrudd; en gang skal han til og med ha jaget Peter Sellers med kniv.

Selv om han tilbragte det meste av sitt liv i Storbritannia og tjenestegjorde i det britiske militære, ble han i 1960 erklært statsløs der, men fikk senere irsk statsborgerskap.

Milligan var bipolar (manisk-depressiv) og led hele sitt liv av denne sykdommen.

Radio comedy shows[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Spike Milligan – sitater