Sonsveien holdeplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sonsveien holdeplass
Son Sonsveienstation01.JPG
LandNorge Norge
Stasjonsnummer0512.100
StedSonsveien, ved Son
KommuneVestby
Opprettet1996
Distanse49,59 km
EierBane NOR
Operatør(er)Vy
Rehabilitert1996
Åpnet1932
Tjenester
Linje(r)Østfoldbanen (vestre linje)
Plattform(er)2
Rute(r)L21
Posisjonskart
Sonsveien holdeplass ligger i Akershus
Sonsveien holdeplass
Sonsveien holdeplass
Sonsveien holdeplass (Akershus)

Sonsveien holdeplass
59°30′53″N 10°43′32″Ø

Sonsveien holdeplass er en jernbaneholdeplass på Østfoldbanens vestre linje. Sonsveien ligger i Vestby kommune, omkring tre kilometer fra tettstedet Son. Holdeplassen ble åpnet i 1932. Fram til 1996 besto den av et leskur og en treplattform. Da strekningen ble utvidet til dobbeltspor i 1996, ble holdeplassen flyttet omkring 100 meter, og en langt større struktur samt dobbel plattform i betong ble konstruert. Det var fra 1879 en vokterbolig på stedet hvor holdeplassen ble anlagt. Denne ble i 1984 revet og gjenreist på Norsk jernbanemuseumHamar.

Grunnen til at stasjonen ligger så langt unna Son er at det ved utbygging av den opprinnelige Østfoldbanen på 1870-tallet ble bestemt at banen skulle gå innom Hølen og Såner. Hølen og Son var på den tiden ca like store, men Son hadde dampbåtforbindelse både til Christiania og Moss. Dermed ble traseen lagt innom Hølen og Såner, og langt unna Son. Ved åpningen av Østfoldbanen var det stasjoner ved Såner og Hølen, men ikke ved Sonsveien. Sonsveien stasjon ble åpnet i 1932 og siden jernbanetraseen var langt unna Son sentrum ble stasjonen liggende langt unna Son sentrum. Stasjonene ved Hølen og Såner er i dag nedlagt. Om man trekker en rett linje mellom nabostasjonene Vestby og Kambo vil linjen passere omtrent en kilometer nærmere Son enn dagens stasjon. Om man tar en tilsvarende sving mot Son som man tar i dag tar rundt Son ville man kunne lagt stasjonen inntil bebyggelsen. Ved utbyggingen av dobbeltspor på 1900-tallet mellom Ski og Sandbukta var et av alternativene en mer vestlig trase for jernbanen, da ville Son stasjon bli liggende omtrent der Grevlingen skole ligger i dag. Det alternativet var imidlertid beregnet til å koste 71 millioner mer. For å spare penger vedtok regjeringen til Gro Harlem Brundtland det østlige alternativet og dermed å beholde den gamle usentrale plasseringen av stasjonen. Hovedgrunnen var at veiprosjekter i Finnmark hadde høyere prioritet og fikk de aktuelle pengene.


Siden stasjonen ligger så langt unna bebyggelsen er Sonsveien stasjon i dag den togstasjonen i Norge med lavest andel gående og syklende reisende til og fra stasjonen. Og samtidig den hvor flest reisende bruker bil for å komme seg til og fra stasjonen. Det går buss fra stasjonen til Son som korresponderer med togene.


Stasjonen betjenes av Vys lokaltog L21 mellom Stabekk og Moss.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
nedlagt: Såner
Østfoldbanen
Lokaltrafikk
L21Stabekk - Skøyen - Oslo S - Moss