Solveig Fiske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solveig Fiske
Født26. okt. 1952Rediger på Wikidata (71 år)
Frei kommune
BeskjeftigelsePrest, teolog Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop i Hamar (2006–2022) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMF vitenskapelig høyskole
NasjonalitetNorge

Solveig Fiske holdt appell mot utsendelsen av Maria Amelie i januar 2011.
Hamar domkirke

Solveig Margrete Fiske (født 26. oktober 1952) er en norsk luthersk teolog og prest. Hun var biskop i Hamar bispedømme fra 2006 til 2022.

Bakgrunn og karriere[rediger | rediger kilde]

Fiske kommer opprinnelig fra Frei i Møre og Romsdal. Hun tok teologisk embetseksamen ved Det teologiske menighetsfakultet i Oslo i 1980, og praktisk teologisk eksamen ved samme lærested 1981.

Solveig Fiske har hatt hele sin prestetjeneste i Hamar bispedømme. Hun begynte som residerende kapellan i Elverum i 1981, med hovedtjeneste i prestegjeldets østlige sogn: Hernes, Sørskogbygda og Nordskogbygda. Hun ble i 1994 sokneprest i Løten prestegjeld. Det siste året før hun ble biskop hadde hun et engasjement som personalsjef ved Hamar bispedømmekontor.

Hun har vært leder av Norsk kvinnelig teologforening, og har vært engasjert av kvinners situasjon i kirke og samfunn, også i internasjonal sammenheng. Hun er styreleder i Stiftelsen Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep. Hun var også med i utvalget som forberedte NOU 2000:26 «…til et åpent liv i tro og tillit» om dåpsopplæring i Den norske kirke.[1]

Hun er gift med sykehusprest Guttorm Eidslott, og var svigerdatter til lyrikeren Arnold Eidslott.

Bispeutnevnelsen i Hamar[rediger | rediger kilde]

Fiske ble nominert som en av fem kandidater til å bli Rosemarie Köhns etterfølger, sammen med kapellan Berit Lånke, prost Sevat Lappegård, domprost Knut Andresen i Nidaros og domprost Per-Otto Gullaksen i Fredrikstad. Fiske hadde vært nevnt ved bispevalg før, i og med at hun hadde fått noen enkeltstemmer i tidligere bispevalg på 2000-tallet.

I den rådgivende avstemningen fikk både Per-Otto Gullaksen og Sevat Lappegård 82 førstestemmer, med praktikumsrektor ved MF Halvor Nordhaug og Fiske på de neste plassene.[2] Gullaksen trakk sitt kandidatur, og ved Kirkerådets avstemning fikk Fiske størst oppslutning, med Andresen og Lånke på henholdsvis 2.- og 3.-plass. Blant biskopene fikk Halvor Nordhaug, som i utgangspunktet ikke var nominert, størst oppslutning, med Andresen og Fiske på tredjeplass.[3]

Hun ble den 13. oktober 2006 utnevnt til biskop i Hamar bispedømme.[4] Hun ble vigslet til biskop ved gudstjenesten i Hamar domkirke søndag 17. desember 2006. Bispekollegiets preses, biskop Olav Skjevesland, stod for vigslingen.

Julen 2006 ga hun i et intervju med NTB tilkjenne at hun ville arbeide for et ritual for inngåelse av partnerskap for homofile i kirken, og at hun var en tilhenger av statskirkesystemet.[1] I desember 2007 skrev hun til Hamar bispedømmes presteskap at «om noen ber om forbønn/velsignelse av borgerlig inngått partnerskap, er det opp til den enkelte prests overbevisning om en velger å gjøre det – Hamar biskops eget standpunkt tør være kjent», og anbefalte at man tar utgangspunkt i det ritualet som brukes ved kirkelig velsignelse av borgerlig inngått ekteskap «inntil det lages noe eget» rituale.[5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Rosemarie Köhn 
Luthersk biskop av Hamar
Etterfølger:
 Ole Kristian Bonden