Snyltetrådslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snyltetrådslekta
Nomenklatur
Cuscuta
L.
Populærnavn
snyltetrådslekta
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Gruppeasterider
Ordensøtvierordenen
Familievindelfamilien
TribusCuscuteae
Økologi
Antall arter: over 200
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Snyltetrådslekta (Cuscuta) er en planteslekt med én naturlig norsk art. Den omfatter mer enn 200 arter[1], som er fordelt mest langs tropene på de europeiske-, afrikanske-, amerikanske-, asianske- og oseanske kontinenter, men mangler helt i Antarktis og Grønland[1]. I Norge er det funnet neslesnyltetråd nord til Vågå i Innlandet fylke[2]. Linsnyltetråd er funnet i linåkre nord til Verdal kommune i Trøndelag. Etter at lindyrking opphørte er den er nå borte i Norge[2]. De andre er mest sannsynlig rømlinger fra hager, hagesentre eller kommet som forurensning i frøvarer.

Artene funnet i denne slekta er alle ettårige[3], og de har ikke blader. Mangelen på blader kommer av, at den parasitterer andre planter[3]. Så de tar næringen de trenger fra andre. Hos neslesnyltetråd er da parasitteringen på artene i nesleslekta. Ellers så klatrer de oppover vertsplanten[3], og kan bli tette kjerr inne iblant vertsplantene. Det vokser ut en liten rot når frøet spirer, som visner når den har funnet en vertsplante, og suge næring ut av[3]. Stengelen er gul eller rød, og den har sugevorter[3]. Blomstene sitter i hoder like langs stilken, og de er klokkeformete med 4-5 kronblader[3]. Blomstene har også ett skjell i blomsterrøret nedenfor pollenbærerene[3]. For å sikkert bestemme artene til art, så trenger man oftest en god lupe[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «GBIF». Global Biodiversity Information Facility. Besøkt 13. desember 2015. 
  2. ^ a b «Artsdatabankens «Artskart»». Artsdatabanken. Arkivert fra originalen 22. desember 2015. Besøkt 13. desember 2015. 
  3. ^ a b c d e f g h Lid, J. og D. T. Lid (2005). R. Elven, red. Norsk flora (7 utg.). Oslo: Samlaget. s. 635. ISBN 82-521-6029-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]