Snyltetråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snyltetråd
Snyltetråd på stornesle
Nomenklatur
Cuscuta europaea
L.
Populærnavn
snyltetråd
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordensøtvierordenen
Familievindelfamilien
TribusCuscuteae
Slektsnyltetrådslekta
Økologi
Utbredelse: temperert Eurasia, innført andre steder

Snyltetråd (Cuscuta europaea) er en ettårig, parasittisk urt i vindelfamilien.

Den slynger seg rundt vertsplantene og har sugeorganer (haustorier) som trenger inn i dem. Stengelen er trådaktig og gul- eller rødaktig. Planten mangler klorofyll, og bladene er svært reduserte, små og hinneaktige. Blomstene er små, hvite eller rosa og sitter i runde hoder langs stengelen. De er fire- eller femtallige og har to grifler. Begerflikene er butte. Blomstringstida er juni–august.

Snyltetråd er naturlig utbredt i tempererte deler av Eurasia fra Spania og Storbritannia i vest til Hokkaido i Japan i øst og sørover til Himalaya i India og Nepal. Den er innført til Nord-Afrika, Maine i USA, Australia og New Zealand.

I skandinavisk litteratur skilles det mellom to underarter av Cuscuta europaea. Disse underartene er ikke internasjonalt anerkjent, og utenom Skandinavia finnes det andre former som snylter på ulike planter i blant annet kurvplante-, erteblomst- og amarantfamiliene.

De skandinaviske underartene er:

  • Neslesnyltetråd (subsp. europaea) snylter på stornesle og humle. Blomstene er som regel firetallige, og hodene er 10–15 mm brede. Planten vokser på fuktig, nitrogenrik jord. I Norge finnes den på Østlandet og i indre strøk på Vestlandet. Det nordligste funnet er fra Vågå.
  • Strandsnyltetråd (subsp. halophyta) snylter på havstrandplanter. Blomstene er femtallige, og hodene er 7–10 mm brede. I Norge finnes den hovedsakelig ved Oslofjorden og Mjøsa.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]