Lupe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bruk av lupe (forstørrelsesglass) for å granske et frimerke

En lupe, eller forstørrelsesglass, er et optisk hjelpemiddel og brukes til å studere ting på nært hold.[1] Luper skiller seg fra forstørrende nærbriller og lupebriller ved at de har en annen utforming, noe som blant annet gir et annet bruksmønster. Luper finnes i mange varianter og er vanligvis enkle å bruke.

Etter at det ble mulig å fremstille optisk klar plast, er det fremstilt Fresnel-linse-luper i lommeformat, med tykkelser ned mot en millimeter og bra forstørrelse.

Ulike luper[rediger | rediger kilde]

Håndholdt lupe[rediger | rediger kilde]

En håndholdt lupe fås både med og uten lys. Håndholdte luper brukes gjerne ved lettere grad av synsnedsettelse eller i situasjoner hvor man trenger forstørrelse for kortere varighet. Håndholdte luper kan fås med forstørrelse fra ca. 2 til 20 ×. Ekstra belysning i lupen kan være nødvendig for svaksynte med ekstra lysbehov. En håndholdt lupe er mer tolerant overfor variasjoner i avstand (eller unøyaktig innstilling) enn andre luper. Det som kan være problematisk for brukeren er å finne riktig sittestilling, unngå reflekser i lupen fra lyskildene i rommet samt å holde lupe og objekt i riktig avstand fra øynene. De riktige avstandene finner man lettest ved å prøve seg fram.

Blokklupe[rediger | rediger kilde]

En blokklupe (visolettlupe) er en lupe med liten forstørrelse (ca. 1,5–2,5×), som legges direkte på tekst eller bilder. Blokklupene er svært enkle i bruk og de gir god avbildning.

Stativlupe[rediger | rediger kilde]

En stativlupe finnes både med og uten lys og med forstørrelse fra om lag 2–20×. Stativlupene kjennetegnes ved at korrekt avstand mellom objektet og lupen er sikret gjennom lupens konstruksjon. De som likevel ikke ser et skarpt bilde når lupen står på underlaget, eventuelt må løfte lupen fra underlaget for å få et skarpt bilde, har sannsynligvis behov for å kombinere bruken av lupen med en tilpasset nærbrille. Stativluper er ofte et godt alternativ for folk som skjelver på hendene.

Lupelampe[rediger | rediger kilde]

En lupelampe har mye til felles med håndluper, men i stedet for å holdes i hånden er de festet i et fleksibelt stativ/arm som skal gjøre det mulig å benytte begge hender til håndarbeid, skriving og liknende. Lupelampene fås både med og uten lys og egner seg best med forstørring i området 2–5×.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]