Fredag den 13de (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fredag den 13de
orig. Friday the 13th
Generell informasjon
SjangerSkrekkfilm / Slasher
Utgivelsesår1980
Prod.landUSA
Lengde1 t. 35 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiSean S. Cunningham
ProdusentSean S. Cunningham
ManusforfatterVictor Miller
MusikkHarry Manfredini
SjeffotografBarry Abrams
KlippBill Freda
Foran kamera
MedvirkendeAdrienne King
Harry Crosby
Laurie Bartram
Mark Nelson
Jeannine Taylor
Robbi Morgan
Kevin Bacon
Betsy Palmer
Premiere9. mai 1980 (USA)
29. mai 1981 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Fredag den 13de[1] (originaltittel: Friday the 13th) er en amerikansk grøsser og slasher-film fra 1980 med Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby og Kevin Bacon i hovedrollene. Regi er ved Sean S. Cunningham. Spesialeffektene er laget av Tom Savini.

Filmen har fått hele ti oppfølgere, lansert fra 1981 til 2003, der den siste er en såkalt crossover (med A Nightmare on Elm Street). I 2009 kom en nyinnspilling.

Handling[rediger | rediger kilde]

Campingplassen Camp Crystal Lake gjenåpner etter lang tid. Stedet var stengt i flere år grunnet en tragisk drukningsulykke. Syv idealistiske unge leirledere er klare for å lede sommerens gjester gjennom leirbålsanger og leker. Men like etter deres ankomst hjemsøkes stedet av en lystmorder som dreper en etter en på de mest bestialske vis. Drapene viser seg å være forbundet med den drukningsulykken som førte til at stedet i sin tid ble stengt.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Fredag den 13 er den mest suksessfulle av slasher-filmene og regnes også som den som for alvor banet veien for denne sjangeren. Den ble dårlig mottatt av kritikerne, men ble en stor kommersiell suksess og betraktes i dag som en kultfilm. Den har per april 2008 fått brukbare 69% på Rotten Tomatoes [1].

Fredag den 13 er en lavbudsjettfilm og kostet bare drøyt $500.000 å spille inn. Den spilte imidlertid inn nærmere $40 millioner på amerikanske kinoer alene.

Filmen har hentet en del av sin inspirasjon fra den italienske A Bay of Blood fra 1971 og den amerikanske Screams of a Winter Night fra 1979.

Den norske versjonen var kraftig klippet da den hadde premiere på norsk kino. Fredag den 13de-serien ble populær på 1980-tallet. I Norge ble filmene totalforbudte, men piratkopier sirkulerte.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - Blu-ray Disc: Fredag den 13de (1980) - anmeldelse». www.cinerama.no. Arkivert fra originalen 25. september 2021. Besøkt 30. mai 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]