Henry Winkler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Winkler
HenryWinklerAug08.jpg
Winkler under 2008 Fan Expo Canada
FødtHenry Franklin Winkler
30. oktober 1945 (76 år)
USA New York City, New York, USA
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Skuespiller, filmprodusent, skribent, filmregissør, barnebokforfatter, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller, TV-produsentRediger på Wikidata
Utdannet ved Emerson College, Yale School of Drama, McBurney SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Stacey Weitzman (1978–i dag)
Far Harry Irving WinklerRediger på Wikidata
Barn Max WinklerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen, Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series (2018), stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1972–
IMDbIMDb

Henry Franklin Winkler (født 30. oktober 1945 i New York i New York) er en amerikansk skuespiller, produsent og regissør. Hans foreldre var tyske jøder som overlevde andre verdenskrig. Han vokste opp på Manhattan og i familiens hus på landet i Lake Mahopac i New York. Han giftet seg med Stacey Weitzman 5. mai 1978, og de har to sønner og en datter.

Richard Belzer er fetteren hans, og han studerte dramaEmerson College i Boston. Da han laget en dokumentar om dysleksi, oppdaget han at han hadde det.

Som skuespiller er Winkler mest kjent som Arthur «Fonzie» Fonzarelli i komedieserien Happy Days (1974–1984). Han deltok i pilotepisoden av Mork & Mindy (1978) i samme rolle. Andre fjernsynsserier og filmer han har deltatt i, er The Waterboy, Third Watch og Arrested Development (i Scream (1996) blei han ikke nevnt i rollelista). Han har hatt småroller i serier som Numb3rs og The Practice. Henry Winkler har også produsert filmer og fjernsynsserier. Blant disse er actionserien MacGyver (1985).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]