Hopp til innhold

Skrik 3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skrik 3
orig. Scream 3
Generell informasjon
SjangerSkrekkfilm
Prod.landUSA
Lengde2000 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWes Craven
ProdusentCathy Konrad
ManusforfatterEhren Kruger
MusikkMarco Beltrami
Foran kamera
Hovedrolle(r)David Arquette
Neve Campbell
Courteney Cox Arquette
Patrick Dempsey
Annen informasjon
Budsjett40 millioner dollar
Totalomsetning161.8 millioner dollar
Prod.selskapDimension Films
Premiere3. februar 2000
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Skrik 3 (orig. Scream 3) er en amerikansk slasher-film som ble skapt Kevin Williamson, regissert av Wes Craven og skrevet av Ehren Kruger, og hadde Neve Campbell, Courteney Cox Arquette og David Arquette i de fremste rollene. Den hadde premiere i USA den 4. februar 2000 som den tredje episoden i Skrik-filmene.

Handlingen i Skrik 3 skjer tre år etter Skrik 2 og følger figuren Sidney Prescott (Campbell) som har isolert seg som følge av hendingene i de tidligere filmene, men blir dratt til Hollywood etter at Ghostface kommer tilbake og begynner å drepe rollebestningen i filmen innenfor en filmen kalt «Stab 3» og etterlater seg bilder av Sidneys mor ved åstedene for mordene. Filmen følger også figurene Gale Weathers (Cox Arquette) og Dewey Riley (Arquette) da de hjelper Sidney, men opptrer også i deres eget romantiske underholdning.

Som i de tidligere filmene kombinerer Skrik 3 tradisjonell vold med slashersjangeren (blod og oppkutting) og med komedie og «hvem-var-det-som-gjorde-det-kriminal» samtidig som den driver satire med klisjeene. I motsetningen til de tidligere filmene er det større vektlegging på de komiske elementene samtidig som vold og skrekk er redusert som følge av oppmerksomhet fra nyhetsmedia om vold i media og dens effekter på allmennheten som følge av Columbine-massakren. Filmen var opprinnelig ment som det avsluttende kapittelet i Skrik-serien, men det kom likevel enda en oppfølger, Skrik 4, i 2011.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Cotton Weary, nå bosatt i Los Angeles, har et vellykket talkshow på TV som heter 100 % Cotton, Han blir kontaktet av Ghostface, som krever å vite hvor Sidney Prescott (spilt av Neve Campbell) befinner seg. Cotton nekter å samarbeide. Når Ghostface dukker opp ved hjemmet hans, blir Cotton og kjæresten Christine myrdet. Etterforsker Mark Kincaid kontakter Gale Weathers for å diskutere mordene. Gale reiser deretter til Hollywood, hvor hun møter Dewey Riley som arbeider som rådgiver for filmen Stab 3 som er basert på Ghostface-drapene. Ghostface dreper Stab 3-skuespiller Sarah Darling. Sidney, nå 21 år gammel, lever tilbaketrukket i frykt for at en annen drapsmann kommer til å slå til.

Etter å ha oppdaget hvor Sidney befinner seg, begynner morderen å plage henne over telefon. Den gjenværende rollebesetningene fra Stab 3, sammen med Dewey og Gale, samles hjemme hos Jennifer Jolie. Ghostface myrder Jennifers livvakten og bruker en gass-lekkasje som forårsaker en eksplosjon. I tillegg dreper han skuespilleren Tom Prinze. Martha Meeks, søsteren til Sidneys venn Randy, besøker Sidney og de andre for å gi dem en video som Randy hadde produsert før hans død. Randy advarer om at reglene for en skrekkfilm ikke gjelder for noen av deltakerne i den tredje og siste filmen i en skrekkfilm-trilogi. Han forteller at hvem som helst av dem, inkludert hovedpersonen Sidney, kan dø. Dewey, Gale, Jennifer og den gjenværende Stab 3-rollebesetningene, Angelina og Tyson, deltar på en bursdagsfest for Stab 3 sin regissør Roman Bridger. Ghostface slår til, og Gale oppdager Roman's døde kropp i kjelleren. Angelina er på vei hjem alene, og hun blir også myrdet. Tyson forsøker å bekjempe Ghostface, men morderen kaster ham ned fra en balkong til hans død.

Jennifer forsøker å flykte gjennom en hemmelig passasje, men Ghostface dreper henne også. Morderen beordrer deretter Sidney til et herskapshus for å redde Gale og Dewey, som blir holdt som gissel. Når hun ankommer tvinger Ghostface henne til å forlate skytevåpenet henne, og lokker henne til stedet Gale og Dewey er bundet fast. Sidney hjelper dem løs. Ghostface dukker opp, og Sidney bruker en annen pistol for å bekjempe ham. Etterforsker Kincaid dukker opp, men blir slått bevisstløs av Ghostface. Sidney flykter og gjemmer seg i et hemmelig rom hvor hun møter Ghostface. Morderen avslører seg som Roman, etter å ha forfalsket hans egen død og overlevd å bli skutt på grunn av en skuddsikker vest. Roman innrømmer å være Sidneys halvbror, født av deres mor Maureen Prescott da hun var skuespiller i Hollywood. For fire år siden hadde Roman uten hell forsøkt å gjenforene seg med moren sin. Bitter over avslaget, begynner Roman å filme alle mennene som moren hennes hadde sex med. Roman viser Billy Loomis video av Billys far sammen med Maureen, noe som motiverte Billy til å drepe henne. Dermed satte han i gang alle drapene i Sidneys hjemby og ved skolen hennes.

Men når Roman oppdaget hvor mye berømmelse Sidney fikk på grunn av disse hendelsene, ville Roman ta hevn over Sidney. Roman forteller Sidney om planen hans om å gi henne skylden for alle drapene, før han dreper film-produsenten John Milton. Det oppstår en slåsskamp mellom Sidney og Roman, og Roman skyter Sidney i brystet. Men Sidney knivstikker Roman i ryggen og brystet. Når han ligger der blødende, viser Sidney at hun også hadde på seg en skuddsikker vest. Dewey og Gale dukker opp, og Dewey skyter ham i hodet og dreper ham. En stund senere hjemme hos Sidney, frir Dewey til Gale og hun sier ja. Sidney kommer tilbake fra en tur med hunden sin. Hun lar porten til eiendommen, som tidligere ble vist å være låst med en alarm, åpen. Hun kommer inn i hjemmet sitt og blir invitert til å bli med Dewey, Gale og etterforsker Kincaid for å se en film sammen. Plutselig blåser inngangsdøren hennes opp bak henne, men Sidney går til de andre og lar døren stå opp som den er. Hun er endelig trygg for at drapene endelig er over.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]