Skogskirkegården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skogskirkegården
   UNESCOs verdensarv   
LandSveriges flagg Sverige
StedStockholm
Innskrevet1994
Kriterium (II)(IV)
Se ogsåVerdensarvsteder i Norden
ReferanseUNESCO nr. 558
Skogskirkegården ligger i Sverige
Skogskirkegården
Skogskirkegården (Sverige)

Skogskirkegården, svensk: Skogskyrkogården ligger i Enskede sør i Stockholm. Den ble anlagt mellom 1919 og 1940 av arkitektene Gunnar Asplund og Sigurd Lewerentz etter å ha vunnet en stor internasjonal arkitektkonkurranse som ble utlyst i 1915.

På en furukledd ås anla de et sakralt landskap med flere mindre kapell plassert i naturen. Anlegget regnes som en av de viktige i moderne arkitektur, og det formspråk arkitekturen søkte før og etter andre verdenskrig, hvor det moderne samfunnet krevde både vakre, men også funksjonelle løsninger.

Vinnerutkastet tok utgangspunkt i det eksisterende landskapet, hvor Lewerentz konsentrerte seg i første rekke om selve landskapet, samt det klassiske Oppstandelseskapellet fra 1926. Asplund arbeidet i første rekke med de øvrige bygningene, der særlig krematoriet fra 1934-1940 har en sentral plass. Aspelund og Lewerentz utviklet hele komplekset, fra hele landskapet til den minste detalj. Skogskirkegården ble ferdigstilt i 1940 som en harmonsk enhet mellom natur og arkitektur.

Oppdraget stilte store krav også med hensyn til å løse de praktiske funksjonene, blant annet skulle anlegget baseres på kremasjon i stedet for begravelse. Krematoriet med de tre seremonirommene Troens, Håpets og Det hellige korsets kapell ligger i nærheten av Skogskirkegårdens store inngangsparti, hvor også et stort granittkors er fritt plassert på gressplenen.

Selve gravplassene er ordnet i felter inne i furuskogen, hvor det også er en minnelund. I den søndre del området er det en permanent utstilling om anlegget og de to arkitektene.

Av de mange kjente svensker som er begravet her, finner vi blant andre Greta Garbo, Lennart Skoglund, Ivar Lo-Johansson, Gunnar Asplund, Birgit Cullberg, Lars Gullin, Jan Johansson, Gunnar Wiklund, Tim Bergling og Per Yngve Ohlin.

Skogskirkegården ble ført inn på verdensarvlisten i 1994 med følgende begrunnelse: «Skogskirkegården er et fremstående eksempel på hvordan arkitektur og et formgitt kulturlandskap fra vårt århundre smeltes sammen til en kirkegård. Denne skapelsen har hatt en stor innflytelse på utformningen av kirkegårder i hele verden.».

Se også[rediger | rediger kilde]Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]