Hopp til innhold

Lennart Skoglund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karl Lennart Skoglund
Født24. desember 1929
Stockholm, Sverige
Død8. juli 1975
Stockholm, Sverige
BeskjeftigelseFotballspiller, arkitekt Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige
GravlagtSkogskirkegården[1]
KallenavnNacka
PosisjonVenstre kant
Klubber
År Klubber Kamper (mål)
1943
1944-1949
1949-1950
1950-1959
1959-1962
1962-1963
1964-1967
1968​
IK Stjärnan
Hammarby IF
AIK
Inter
Sampdoria
Palermo
Hammarby IF
Kärrtorps IK

037 (17)
05 (2)
0241 (55)
078 (15)
06 (0)
053 (9)
06 (2)
Landslag
År
1950, 1958
Lag
Sverige
Kamper (mål)
11 (1)

Karl Lennart «Nacka» Skoglund (født 24. desember 1929Södermalm i Stockholm, død 8. juli 1975 i Stockholm) var en svensk fotballspiller, en av de beste og mest populære på 50-tallet. Han var venstrebent, spilte mest på venstre kant/ving og var kjent for sine dribleserier og sitt 13 års proffeventyr i Italia. Han spilte også en periode håndball på toppnivå.

Lennart ble født på Allmänna BBÖstermalm julaften 1929, vokste opp i Katarina Bangata 42 og gikk på Katarina södra skola. Oppgavet til kallenavnet "Nacka" er at hans bror Georg spilte fotball i Nacka Sportklubb en periode.

Nacka Skoglund startet sin fotball-karriere i IK Stjärnan som 10-åring. I 1943, 13-år gammel ble han tatt inn på seniorlaget. Året etter ble det overgang til Hammarby IF hvor han spilte frem til 1949, men laget var aldri i Allsvenskan i den perioden. Nacka ble sterkt oppfordret til å skaffe seg en vanlig jobb ved siden av fotballen, men det ble det aldri noe av. Han levde et heftig og sorgløst uteliv og var på slutten av tenårene blitt nokså uforsiktig med alkohol.

Senhøstes 1949 fikk han et tilbud om overgang til AIK. Ifølge opplysninger i Tom Alandhs dokumentar[2] om Nacka, forhandlet han seg frem til 1 000 kr., en skreddersydd dress, en kåpe til sin mor Linnea og en matte til foreldrenes hjem, før han signerte for laget. På grunn av datidens strikse overgangsregler ble det ikke noe A-lagsspill det første halvåret. Han fikk være med i treningskampene mot Everton FC og Milan som ble spilt på Råsundastadion. Begge kampene endte 3-1 till AIK. Nacka skåret ett av målene mot Milan foran 39 303 tilskuere.

Det store gjennombruddet kom da Nacka ble uttatt på Pressens lag som møtte landslaget i en treningskamp foran VM. Han utmerket seg såpass i kampen, blant annet med to mål, at han ble uttatt på landslaget som i juli 1950 dro til VM i fotball 1950 i Brasil og der kapret en bronse.

For AIK spilte han fem A-lagskamper, den første 30. juli 1950. Han rakk også å bidra til at AIK vant Svenska cupen det året. Dette var den eneste tittelen Skoglund fikk i Sverige.

Høsten 1950 ble han solgt til Inter (Milano) for 165 000 kr. Lennart fikk 30 000 kr. som han donerte til sine foreldre. Han debuterte for Inter mot Milan i november 1950 der han skåret 2 mål, og ble derfor raskt umåtelig populær blant lagets tilhengere. At han var nordisk blond og tilsynelatende alltid i godt humør bidro til suksessen. Men også i Italia var det et tidvis utsvevende uteliv, og han fikk både advarsler og bøter for dette.

I løpet av sin tid i Inter ble Nacka seriemester to ganger, i 1953 og 1954. Han spilte frem til 1959 da han ble solgt til Sampdoria i Genova.

Kong Gustaf VI Adolf hilser på Lennart "Nacka" Skoglund på det svenska VM-laget 1958.

Nacka var også med på det svenska landslaget som tok sølv i VM i fotball 1958 i Sverige. Fordi det ikke var tillatt med proffspillere på landslaget før i 1958, fikk Nacka bare elleve landskamper totalt og skåret i disse kun ett mål. Dette kom i den berømte kampen mot Vest-Tyskland i VM-semifinalen 1958, da Nacka utliknet til 1-1 etter 32 minutter. Dette målet overskygges av Kurt Hamrins avgjørende mål mot slutten av kampen.

I sin tid i Sampdoria måtte han ukependle til Milano, noe som ikke var heldig for familielivet. Den 6. juni 1960, mens han hadde sommerferie fra Sampdoria, spilte Nacka på AIK i kampen mot brasilianske Fluminense, en kamp som endte 4-1 til det brasilianske laget.

I 1962 ble han solgt fra Sampdoria til Palermo. Fotball-livet på Sicilia ble vanskelig for Nacka ettersom hans familie ikke flyttet med ham, men fortsatte å bo i Milano. Uten familie på stedet måtte han bo relativt primitivt under tribuneanlegget. Etter en sesong i Palermo, i en by med en uvant mentalitet, på et lag som spilte svært defensiv fotball, med små utsikter til å komme tilbake til Nord-Italia som fotballspiller, og etter en tids sykdom høsten 1963, bestemte han seg for å satse på en karriere nummer to i Sverige. Han brøt kontrakten med Palermo og flyttet hjem til Södermalm i februar 1964.

Planen var å spille i Sverige i to år for så å vende tilbake til Italia og sin familie. Men det skulle ikke gå slik. Han signerte for Hammarby og spilte der i årene 1964–1967. I den første kampen, da i divisjon II, vakte Nacka oppsikt ved å skru et hjørnespark direkte i mål. I 1968 ble han solgt til Kärrtorps IK der han spilte en sesong.

Lennart Skoglund hadde to brødre som også var fotballspillere i Hammarby. Storebror Georg Skoglund ("Jojje") spilte i nest høyeste divisjonen, mens lillebror Karl-Ewert Skoglund ("Ya") spilte i Allsvenskan og hadde også en landskamp.

Den 7. august 1952, mens han spilte i Inter, giftet han seg med Nuccia og fikk med henne tre sønner. De to eldste Evert Skoglund og Giorgio Skoglund ble fremgangsrike fotballspillere i Italia. Den yngste, Peter Skoglund, gjorde svenske av seg og flyttet til Stockholm. Ishockeyspilleren Jimmie Ölvestad er sønn av Giorgio.

Andre aktiviteter

[rediger | rediger kilde]

Lennart Skoglund tilbrakte gjerne sommerferiene fra fotballen i Sverige. Her opptrådte han ofte på folkeparker med sang og fotballrelatert triksing, gjerne helspark med mynter. Manager og arrangør for disse aktivitetene var Åke Linder, et samarbeid som varte i mange år. Han sang ofte sammen med Margaret Biener Hedberg og de fikk en gullplate sammen. Disse opptredenene ble enda viktigere etter at han bosette seg i Sverige igjen.

De siste årene lånte han ut sitt kontrafei til en tegneseriefigur tegnet av Börje Dorch. Det ble utgitt tre seriehefter, de to siste etter at Skoglund var død.

De siste årene

[rediger | rediger kilde]

Etter returen til Sverige gikk det jevnt nedover med hans verdi som fotballspiller og han ble i økende grad økonomisk avhengig av andre typer aktiviteter. Han savnet sitt gamle liv og sine barn i Italia. Han hadde planer om å flytte tilbake dit, med det ble ikke noe av. Livet ble etter hvert vanskelig med utstrakt bruk av alkohol og angstdempende piller. Journalisten Björn Fremer skrev:

"Nacka levde på applåder, liksom komikern lever på skratten. Nacka hann göra väldigt många lyckliga. När skrattet dör, dör komikern. När jublet dog, dog Nacka."

Karl Lennart Skoglund døde 8. juli 1975, bare 45 år gammel, i sin leilighet i Katarina Bangata 42, Södermalm, Stockholm.

Ettermæle

[rediger | rediger kilde]
Minnesmerket Vi ses vid målet av Olle Adrin.

Utenfor Skoglunds hus på Katarina Bangata står siden 1984 minnesmerket Vi ses vid målet av Olle Adrin. Etter en beslutning i 2001 fra Stockholms kommunfullmäktige har plassen der minnesmerket står offisielt navnet Nackas Hörna.

Klokken 12 hver julaften, på Nackas fødselsdag, samles hundrevis av hans beundrere, medlemmer av "Nackas vänner" samt Hammarby-tilhengere, ved Nackas Hörna for å hedre Lennart "Nacka" Skoglund. I mange år ble det spilt en innendørs fotballturnering kalt Nackas minne.

Venstrebente "Nacka" regnes som en av Sveriges kanskje 20 beste fotballspillere gjennom tidene, som dribler og underholder. Også utenfor Sverige, spesielt i Italia, husker mange denne fotballkunstneren.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Find a Grave, besøkt 29. juni 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Tom Alandh (1986). Nacka - Myten och människan (DVD). SVT. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]