Hovgården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovgården
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
BirkaExcavation1.png
Fra utgravningene på Birka
LandSverige Sverige
StedUppland
Innskrevet1993
Kriterium (III)(IV)
Se ogsåVerdensarvsteder i Norden
ReferanseUNESCO nr. 555
Hovgården ligger i Sverige
Hovgården
Hovgården (Sverige)

Hovgården på Adelsö i Mälaren er sammen med Birka listet på UNESCOs verdensarvliste. I tidlig middelalder var Hovgården en kongsgård som styrte over Birka.

Øya Adelsø rommer mer enn 3000 arkeologiske funn, og karakteriseres som et stort arkeologisk arkiv. Her finnes gravfelt, borger, tingsteder, runesteinen Håkanstenen og ikke minst området rundt Hovgården. Ved Hovgården finnes en tingplass som trolig var i bruk på 800-tallet, og en av de første svenske kirkene, fra 1100-tallet. Her er òg flere gravhauger der man tror at flere svenske konger ligger gravlagt.

Magnus Ladulås residerte på Alsnöhus

Her ligger ruinene etter Magnus Ladulås' tolvhundretallslott Alsnöhus. På Alsnöhus foregikk det historisk viktige møtet i 1279 (eller 1280) som førte til utstedelsen av Alsnö-forordningen som fastsatte adelens rettigheter. Ved Hovgården finnes også en tingplass, hvor man tror at Björn, konge i Uppland på tidlig 800-tall, holdt ting. Björn residerte trolig på kongsgården på Adelsö. Han er kjent som den kongen som mottok de kristne misjonærene som ifølge Rimberts Vita Anskarii kom til Birka ca. år 830.