Radiostasjonen i Grimeton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Radiostasjonen i Grimeton
   UNESCOs verdensarv   
Grimetonmasterna, en av de seks mastene som ble brukt for langbølgesendinger til USA
LandSveriges flagg Sverige
StedVarbergs kommune
Innskrevet2004
Kriterium KULTUR (II) (V)
Se ogsåVerdensarvsteder i Norden
ReferanseUNESCO nr. 1134
Radiostasjonen i Grimeton ligger i Sverige
Radiostasjonen i Grimeton
Radiostasjonen i Grimeton (Sverige)

Radiostationen Grimeton er en langbølgesender for telegrafi og radiokommunikasjon. Stasjonen ligger i Grimeton, Varbergs kommune, Hallands län, omtrent 15 km øst for Varberg sentrum. Radiostasjonen eies i dag av Stiftelsen Världsarvet Grimeton, i et samarbeid mellom Länsstyrelsen i Halland, Varbergs kommune og Telia Sonera.

Stasjonen er det eneste bevarte anlegget i det nedlagte globale nettverket for trådløs kommunikasjon.

Stasjonen består av seks master på 127 meter. Mastene er godt synlige fra motorveien E6/E20. Mastene bærer en multipelantenne. Opprinnelig fantes to 200 kW Alexanderson-alternatorer – den ene finnes fremdeles, mens den andre ble skrotet i 1960.

Anlegget ble opptatt i UNESCOs verdensarvliste den 2. juli 2004 og er i dag verdens eneste elektromekaniske langbølgesender i drift.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sveriges riksdag besluttet i 1921 å bygge en radiostasjon for trådløs telegrafi med USA. Man valgte å legge anlegget i Grimeton. Byggearbeidene påbegyntes i 1922 og stasjonen stod ferdig i 1924. Anlegget ble konstruert av Ernst Alexanderson, svenskfødt sjefsingeniør på RCA. Stasjonsbygningen ble tegnet av Carl Åkerblad. I desember 1924 ble den første direkte radioforbindelsen mellom Sverige og USA åpnet og stasjonen ble offisielt åpnet av Gustav V den 2. juli 1925.

Forbindelsen var et resultat av et samarbeid med Radio Corporation of America (RCA). Grimeton fungerte som sendestasjon, mens mottakerstasjonen lå i Kungsbacka.

Et nettverk med lignende stasjoner ble bygget over hele verden på 1920-tallet, men av disse finnes altså kun Grimeton i operativ drift. Hele anlegget er i detalj bevart i sin opprinnelige tilstand.

Under andre verdenskrig spilte stasjonen en sentral rolle i kommunikasjon med USA etter at kabeltrafikken ble avbrutt.

Etter hvert ble langbølgetrafikken erstattet med kortbølge. En av grunnene til at stasjonen er bevart i operativ tilstand er at Försvarsmakten bruker den til kommunikasjon med ubåter, noe som kun går med langbølge.

Radiostasjonen ble 11. oktober 1996 erklært som byggnadsminne, og er også beskyttet som et riksintresseområde for kulturmiljövården. 1997 ble stasjonen utropt til Årets Industriminne av Svenska Industriminnesföreningen.

Den svenske regjeringen besluttet i desember 2002 å nominere senderen som kandidat til UNESCO verdensarvliste, og den ble altså i 2004 opptatt i denne listen.

Den 2. juli 2005 ble verdensarven Grimeton innviet, og en nyoppført besøksbygning ble åpnet.

Lytt på senderens signal her SAQ:
( — — —   — ———   ——— ——— — ——— )

Alexandersondagen[rediger | rediger kilde]

Siden 1997 har man den 2. juli hvert år feiret «Alexandersondagen», døpt etter radiostasjonens konstruktør. På denne dagen sender stasjonen skarpt og man viser frem anlegget for allmennheten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]