Gammelstads kirkeby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gammelstads kirkeby
   UNESCOs verdensarv   
Fra Gammelstad med Nederluleå kirke i bakgrunnen
LandSveriges flagg Sverige
StedLuleå
Innskrevet1996
Kriterium (II)(IV)(V)
Se ogsåVerdensarvsteder i Norden
ReferanseUNESCO nr. 762
Gammelstads kirkeby ligger i Sverige
Gammelstads kirkeby
Gammelstads kirkeby (Sverige)

Gammelstads kirkeby er et svensk verdensarvsted i Gammelstad utenfor Luleå i Sverige, nord i Bottenviken. Stedet er en stor samling av kirkestuer og kirkestaller til bruk for besøkende til kirken.

Bakgrunnen for disse kirkebyene var de store avstandene som gjorde det umulig å reise til og fra kirken på samme dag. Byen ligger ca. 10 km fra Luleå nær Luleälven. I sentrum er det en steinkirke fra 1400-tallet omgitt av over 400 gamle trehus med tilsammen 553 rom. Disse ble bygget for å huse langveisfarende kirkebesøkende fra området og måtte overnatte før de kunne begi seg på den lange veien hjem igjen. Særlig var det mange her i de store kirkehøytidene, og ved ting og markedsdager.

Nederluleå kirke fra 1400-tallet

Særlig etter reformasjonen, hvor kravet til kirkebesøk og undervisning av allmennheten ble styrket, økte behovet for slike overnattingssteder i sogn med store avstander. Disse innlosjeringsstedene var i denne bruken helt fram til 1950-årene. Fortsatt brukes de i forbindelse med konfirmasjonsfeiring om sommeren.

Stedet hadde vært markedsplass siden 1300-tallet og sentrum for et område som i dag strekker seg over det meste av Norrbotten. Stedet ble en kirkeby fra 1600-tallet og hadde handelsprivilegier.

Stedet ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1996. Komiteens begrunnelse var:

«Gammelstads kirkeby er et enestående eksempel på den tradisjonelle kirkebyen som finnes i det nordre Skandinavia. Den illustrerer på en uanminnelig måte hvordan tradisjonell byplanlegging ble tilpasset de spesielle geografiske og klimatologiske forholdenen som råder i et vanskelig naturmiljø.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]