Hopp til innhold

Laponia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Laponia
   UNESCOs verdensarv   
LandSveriges flagg Sverige
StedLappland
Innskrevet1996
Kriterium (III)(V)(VII)(VIII)(IX)
Se ogsåVerdensarvsteder i Norden
ReferanseUNESCO nr. 774
Laponia ligger i Sverige
Laponia
Laponia (Sverige)

Laponia er et svensk verdensarvområde beliggende i kommunene Gällivare og Jokkmokk i Lappland. Verdensarvområdet utgjør 9 400 kvadratkilometer og er Europas største sammenhengende natur- og kulturlandskap uten større inngrep.

Laponia er samenes kulturlandskap og består av de fire nasjonalparkene Muddus, Sarek, Padjelanta og Stora Sjöfallet, samt naturreservatet Sjaunja og Stubba med tilsluttende Rago nasjonalpark i Sørfold, områder ved Sulitjelma, Tjuoltadalen og Rapadalen.

Helt siden forhistorisk tid har Laponia vært befolket av samer og er et av de best bevarte eksemplene på nomadeområder i det nordre Skandinavia.

Laponia ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1996. Komiteens begrunnelse:

Natur: «Området er et framstående eksempel på hvordan jorden har utviklet seg framfor alt geologisk, og hvordan økologiske og biologiske forandringer skjer idag. Her finnes til og med enestående naturfenomen med en eksepsjonell naturskjønnhet og betydelsefulle naturlige steder for å beskytte biologisk mangfold.»
Kultur: «Lapplands verdensarv i det nordre Sverige, som helt siden forhistorisk tid har vært befolket av samene, er et av de best bevarte eksemplene på et nomadeområde i det nordre Skandinavia. Det inneholder bosetninger og beitemarker for store reinflokker, en skikk som en gang i tiden var svært vanlig og går tilbake til et tidig stadium i menneskenes økonomiske og sociale utvikling.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]