Skelligøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Skelligøyene

Skelligøyene er to små bratte klippeholmer som ligger om lag 16 kilometer vest for Bolus HeadIveraghhalvøya i Kerry i Irland. De er kjente for sine store bestander av havsule og lunde, og for det gamle klosteret nær toppen av den største øya.

Lille Skellig[rediger | rediger kilde]

Den minste øya er Little Skellig (Sceilig Bheagirsk). Den er stengt for publikum, og har verdens nest største koloni av havsuler med nesten 30 000 par. Øya ligger halvannen kilometer øst den større Skellig Michael.

Skellig Michael[rediger | rediger kilde]

Den største øya er kjent som Skellig Michael (Sceilig Mhichíl på irsk) eller bare Great Skellig («Store Skellig»), den er på sitt høyeste over 230 meter over havet. På toppen av øya er det et tidlig kristent kloster fra 500-tallet, og øya er erklært som et verdensarvområde av UNESCO.

Natur[rediger | rediger kilde]

Skelligøyene er kjente for sine sjøfugl-kolonier, og de er en av de viktigste områdene for sjøfugl i Irland, både på grunn av de store bestandene og på grunn av mangfoldet i arter.

Blant de artene som hekker her er havsule, havhest, krykkje, havsvale, havlire, alke, lomvi og lunde (mer enn 4 000 lundefugl bare på Skellig Michael). I mindre antall forekommer også alpekråke (Pyrrhocorax pyrrhocorax) og vandrefalk.

Det er et rikt dyreliv i havet rundt øyene også. Havert (gråsel) er vanlig, og brugde, vågehval, delfinarter og havlærskilpadde har også blitt observert. Det er mange interessante steder for dykking rundt øyene, siden vannet er svært klart og det er undervannsklipper ned til om lag seksti meters dyp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]