Havlærskilpadde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Havlærskilpadde
Havlærskilpadde
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dermochelys coriacea
Vandelli, 1761
Norsk(e) navn: havlærskilpadde
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Krypdyr
Orden: Skilpadder
Overfamilie: Havskilpadder
Familie: Havlærskilpadder
Slekt: Dermochelys
IUCNs rødliste:
ver 2.3
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigAvhengig av lokale tiltakStatus iucn2.3 CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: hav
Utbredelse: tropiske, subtropiske og tempererte hav over hele verden

Havlærskilpadden (Dermochelys coriacea) er den største og en av de eldste nålevende skilpaddene. Den veier gjennomsnittlig 700 kg og er 1,7 meter lang. Den største havlærskilpadden som noen gang er funnet, var en hann som veide 916 kg. Den er eneste nålevende arten i familien havlærskilpadder og slekten Dermochelys.

Havlærskilpadden er registrert nokså jevnlig i norske farvann, langs omtrent hele kysten. Den lever hele livet sitt langt ute til havs, men søker til land for å legge egg. Arten legger egg på tropiske og subtropiske havstrender, men foretar næringssøk etter maneter helt opp til våre breddegrader, i det de (fleste antakelig) følger Golfstrømmen fra sørvest. Når den legger egg, foretrekker den tropiske strender som er omgitt av dypt hav like utenfor kysten, og som ikke er omgitt av korallrev.

Arten kan lett kjennes på det svarte, læraktige ryggskjoldet med sju lengdekjøler. Som så mange andre skilpadder kan den sannsynligvis bli svært gammel.

Vern[rediger | rediger kilde]

Havlærskilpadden graver reir på tropiske sandstrender. Mange slike strender blir utbygd og forstyret av turisme og ferdsel, og skilpaddegropene blir plyndret av folk, villhunder og naturlige bytteetere. For å beskytte havlærskilpadden har man satt inn flere tiltak, deriblant innsamling av egg, som så klekkes ut i trygge omgivelser. Når ungene har absorbert plommesekken sin, blir de sluppet ut i havet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

  • Lengde: 1,3 - 1,8 m
  • Ynglemåte: Egg
  • Levested: I vann

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.