Sørafrikansk pelssel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørafrikansk pelssel
Nomenklatur
Arctocephalus pusillus
Schreber, 1775
Populærnavn
sørafrikansk pelssel
Hører til
øreselfamilien,
seler,
bjørnelignende rovpattedyr
Økologi
Habitat: hav
Utbredelse:

Sørafrikansk pelssel (Arctocephalus pusillus) har små ører på yttersiden av hodet og har usedvanlig god hørsel under vann. Den kan ikke puste under vann og må med jevne mellomrom opp til overflaten. Hannen kan veie opp til 350k g, hunnen veier rundt 100–120 kg. Den gjennomsnittlige levealder er 20 år. Øreselene samler seg langs kysten i kolonier på flere hundre individer primært for å pare seg, føde unger og jakte på fisk og blekksprut. Arten finnes langs den sydvestlige kysten av Afrika langs en 3000 km strekning. Øreselene kan svømme opp til 28 km i timen.

Tidlig på 1600-tallet begynte hollandske, franske, britiske og amerikanske selfangere å jakte på dem. Det var svært mange som ble uttryddet. I dag er de beskyttet av en lov som ble vedtatt 1973.

Hunnen får den første ungen rundt fireårsalderen. Hannen er kjønnmoden først mellom åtte og tolv år avhengig av kroppsvekten. I paringstiden avstår hannen helt fra mat og lever av sitt eget fettlag under huden. Etter befruktningen stopper svangerskapet i fire måneder. Så begynner det aktive svangerskapet som varer i åtte måneder. I slutten av november eller begynnelsen av desember føder hunnen unger, vanligvis en. Nesten 75% av alle selungene fødes på fastlandet. Her er de mindre utsatt for bølger og rovfugler. Ungene er helt avhengig av morsmelken de første seks månedene. Når ungen er rundt seks uker gammel, gjør den sine første forsøk på å svømme, men først når den er fem eller seks måneder gammel tør den svømme alene.

Slektstre[rediger | rediger kilde]

Pinnipedia

Phocidae (selfamilien)Otariidae

antarktisk pelssel (Arctocephalus gazella)
guadalupepelssel (Arctocephalus townsendi)Juan Fernández-pelssel (Arctocephalus philippii)


galápagospelssel (Arctocephalus galapagoensis)New Zealand-pelssel (Arctocephalus forsteri)


australsk sjøløve (Neophoca cinerea)New Zealand-sjøløve (Phocarctos hookeri)

tropisk pelssel (Arctocephalus tropicalis)sørafrikansk pelssel (Arctocephalus pusillus)søramerikansk sjøløve (Otaria flavescens)
californiasjøløve (Zalophus californianus)galápagossjøløve (Zalophus wollebaeki)
japansjøløve (Zalophus japonicus) (†)
stellersjøløve (Eumetopias jubatus)

nordlig pelssel (Callorhinus ursinus)Odobenidae

   hvalross (Odobenus rosmarus)
Kladogrammet over viser slektskapet i øreselfamilien.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berta, A.; Churchill, M. (2012). «Pinniped taxonomy: Review of currently recognized species and subspecies, and evidence used for their description». Mammal Review. 42 (3): 207–34. doi:10.1111/j.1365-2907.2011.00193.x. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]