Tumler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tumler

Vitenskapelig(e)
navn
:
Tursiops truncatus
Montagu, 1821
Norsk(e) navn: tumler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Delfiner
Slekt: Tumlere
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: marint
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for tumler
Tumlerens utbredelse

Tumler (Tursiops truncatus) er den mest vanlige og best kjente delfinarten. Den tilhører slekten tumlere i gruppen av klassiske delfiner.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Tumler er grå i fargen og har en noe mørkere grå stripe over ryggen. Den er lysere grå langs flankene og nesten hvit i buken.

En voksen hann kan måle 2-4 meter i lengde og veie 150–650 kg. Hunnene blir i gjennomsnitt noe kortere enn hannene, og de veier betydelig mindre. Tumler varierer i størrelse, alt etter populasjonenes lokalitet.

Molekylær arvelighetsforskning har nylig avdekket at slekten tumlere består av to arter, nå kalt (vanlig) tumler og indisk tumler.

  • Tumler (T. truncatus) lever hovedsakelig i tropiske og tempererte farvann. Fargen er blålig grå og arten har en mørk linje fra halefinnen til blåsehullet.
  • Indisk tumler (T. aduncus) lever tropiske farvann nær India, Australia og Sør-Kina. Ryggen er mørkegrå og buken er hvit og har grå flekker.

Underarten T. t. gillii kalles gjerne Stillehavstumler og blir av noen klassifisert som en egen art (Tursiops gillii), men en slik klassifisering er svært usikker i øyeblikket.

Tumler anses for å være et av de mest intelligente skapningene på jorden etter mennesker, og kanskje til og med fremfor sjimpanser. De har både høy sosial intelligens og høy IQ.

Annet[rediger | rediger kilde]

Verdens mest kjente tumler er utvilsomt TV-helten Flipper fra TV-serien med samme navn. Serien ble sendt på 1960-tallet. Flipper het egentlig Suzy og var en hunntumler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]