Tumler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tumler

Bottlenose dolphin size.svg
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tursiops truncatus
Montagu, 1821
Norsk(e) navn: tumler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Delfiner
Slekt: Tumlere
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: marint
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for tumler
Tumlerens utbredelse

Tumler (Tursiops truncatus) er den mest vanlige og best kjente delfinarten. Den tilhører slekten tumlere i gruppen av klassiske delfiner.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Verdens mest kjente tumler er utvilsomt TV-helten Flipper fra TV-serien med samme navn. Serien ble sendt på 1960-tallet. Flipper het egentlig Suzy og var en hunntumler. Tumler anses for å være et av de mest intelligente skapningene på jorden etter mennesker, og kanskje til og med fremfor sjimpanser. De har både høy sosial intelligens og høy IQ.


Tumler er grå i fargen og har en noe mørkere grå stripe over ryggen. Den er lysere grå langs flankene og nesten hvit i buken.

En voksen hann kan måle 2-4 meter i lengde og veie 150-650 kg. Hunnene blir i gjennomsnitt noe kortere enn hannene, og de veier betydelig mindre.

Tumler varierer i størrelse, alt etter populasjonenes lokasjon. Underarten T. t. gillii kalles gjerne Stillehavstumler og blir av noen klassifisert som en egen art (Tursiops gillii), men en slik klassifisering er svært usikker i øyeblikket.

Annet[rediger | rediger kilde]

Molekylær arvelighetsforskning har nylig avdekket at slekten tumlere består av to arter, nå kalt (vanlig) tumler og indisk tumler.

  • Tumler (T. truncatus) lever hovedsakelig i tropiske og tempererte farvann. Fargen er blålig grå og arten har en mørk linje fra halefinnen til blåsehullet.
  • Indisk tumler (T. aduncus) lever tropiske farvann nær India , Australia og Sør-Kina. Ryggen er mørkegrå og buken er hvit og har grå flekker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.