Sirex noctilio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Sirex noctilio
 Foto: David R. Lance
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sirex noctilio
Fabricius, 1793
Sirex melanocerus
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Familie: Bartrevepser
Slekt: Sirex
Habitat: ved barskog
Utbredelse: Europa, Asia, Australia, Afrika, Nord-Amerika
finnes i Norden

Sirex noctilio er en av bartrevepsene (Siricidae) og lever i barskog. Bartrevepser er store vepser. Hunner kjennes på det kraftige eggleggningsrøret. Men de er helt ufarlige, de hverken og stikker, eller har gift. Den lever i symbiose med en tredrepende sopp, som hjelper til å bryte ned treverket, slik at larven lettere kan gnage.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er sylindrisk, uten en innsnørt «midje» og mellom 10 og 44 millimeter. Hodet er bredest bak øynene. Antennene er svart og trådformet. Eggleggningsrøret er kraftig og ganske kort. Vingene er svakt rødbrune med tydelig årenett.

Hannens bakkroppen er oransje på midten, foran og bakerst er den svart. Beina er oransje bortsett fra de bakerste som er tykkere enn de andre og har svart farge.

Hunner har blålig, skinnende metallisk kropp. Beina er oransje. Hanner har også metallisk blålig farge på hodet og bryststykket. Hunner har en beholdere (mycetangier) med et «slim», i eggleggningsrøret. Dette slimet har soppsporer, av barksopp, i form av gjærceller. Litt av dette kommer på eggene når de legges.

Larvens kropp er sylindrisk, den mangler bukføtter og beina er svært korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sirex noctilio finnes i åpen barskog. Hanner begynner ofte å fly noen dager tidligere enn hunnene.

Dersom hunnen legger ubefruktede egg vil de klekke som hanner. Hunnene legger egg i bartrær. Eggene legges i små grupper noen millimeter inn i treet.

Larven er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Sammen med egget fulgte det med noen soppceller av en tredrepende barksopp. I Norge er det særlig soppartene Amylostereum areolatum, granlærsopp (Amylostereum chailletii) og einerlærsopp (Amylostereum laevigatum).[1] Disse begynner å spire til sopphyfer som produserer enzymer og treverket blir brutt ned. Den nyklekte larven får lett tilgang på mat, nedbrutt treverk, på grunn av soppen. De gnager i treet og soppen følger etter. Etterhvert som larven gnager utvider gangen seg i bredde. Bak larven ligger det igjen trespon og avføring. Like før puppestadiet lager larven et lite puppekammer omtrent 2 cm inn i treet.

Sirex noctilio tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der vepsens indre og ytre organer endres. Larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en puppe med et hardt skall. Når skallet er hardt begynner omdanningen fra larve til den voksne (imago) barvepsen. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen. Puppeperioden varierer etter temperaturen. Hele utviklingen fra egg til voksen tar 2-3 år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Sirex noctilio har vid utbredelse og finnes i store deler av Europa, Asia, Nord-Afrika og Nord-Amerika og Australia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Sirex noctilio er en av plantevepsene. I nyere systematikk regnes gruppen plantevepser som en parafyletisk gruppe. Det vil si at gruppen Pamphilioidea er av søstergruppene til stilkvepsene, slik at stilkveps stammer fra treveps.[2]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Solheim H, 2006.
  2. ^ Tree of Life Web Project. 1995. Hymenoptera. Wasps, ants, bees, and sawflies.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]