Single transferable vote

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Single transferable vote (STV), eller overførbare stemmer,[n 1] er en valgordning som ved preferansevalg sikrer proporsjonal representasjon ved å rangere kandidater i valgkretser der flere skal velges. Under opptellingen av stemmene velges kandidater med nok stemmer. Alternativt, dersom ingen har tilstrekkelig antall stemmer, fjernes kandidatene med færrest topp-prioriteringer, og stemmen overføres så til kandidaten som er prioritert på neste plass på stemmeseddelen. Hvordan stemmer som overføres vektes, er avhengig av opptellingsmetoden.

Bruk[rediger | rediger kilde]

STV brukes ved alle valg i Irland og i Malta, for senatsvalg i Australia, for valg til delstatsforsamlinga i Tasmania, for kommunevalg, regionale valg og valg til Europaparlamentet i Nord-Irland, for kommunevalg i Skottland, samt i enkelte kommuner i New Zealand. En variant av STV brukes ved Universitetet i Oslo [1], og Den Norske Kirke brukte STV ved valgene i 2009 og 2011.

Fordeler og ulemper[rediger | rediger kilde]

STV gir velgeren muligheten til å rangordne kandidater i preferanseordning og velge kandidater fra ulike partier eller uten partitilknytning. Ordningen sikrer at man kan stemme på kandidaten man helst ønsker uten at stemmen er verdiløs dersom denne kandidaten er langt unna å bli valgt. Taktisk stemming er unødvendig. [2] Ingen plasser eller kandidater er «sikre», og de som velges har personlig har fått mange stemmer, ikke bare det partiet de tilhører.

STV er komplisert å telle, særlig om opptellingsmetoden er avansert. Rekkefølgen på kandidatene på stemmeseddelen kan få betydning. STV krever at alle fyller ut stemmeseddelen sin korrekt, og ved Kirkevalget i Norge i 2009 ble ca 5% av stemmene forkastet. [3], og 10% av stemmene måtte telles manuelt. Den høye andelen som misforstod valgordningen førte til at Den Norske Kirke endret sin valgordning til listevalg.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det engelske begrepet benyttes oftere også i norsk faglitteratur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Valgreglement for Universitetet i Oslo
  2. ^ Single Transferable Vote, Electoral Reform Society
  3. ^ «Når alle stemmer teller… Evaluering av demokratireformen i Den norske kirke: Kirkevalget 2009» s. 172

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]