Sigd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjæring av havre med sigd på Fossheim i Jølster på 1880-1890-tallet. Kvinnene bærer tradisjonell topplueformet kyse.
Gammelegyptisk gravmaleri av bønder som blant annet skjærer korn med sigd.
Sigd og annet fra engelsk jernalder.
Hammer og sigd er et vanlig kommunistisk symbol for arbeidere og bønder, her brukt i riksvåpenet til det tidligere Sovjetunionen.

Sigd eller skjære er et landbruksredskap som består av et kort håndtak og et halvmåneformet skjæreblad. Sigder brukes til å skjære gress og høste korn for hånd. Det buede skjærebladet skjærer og samler stråene på en gang.

Historikk[rediger | rediger kilde]

En kjenner sigder av stein fra steinalderen i Norge for fem tusen år siden. I jernalderen, det vil si fra rundt år 500 før kristus, ble imidlertid sigder og ljåer smidd av jern, noe som gjorde engslåtten mer effektiv. I moderne landbruk har slåmaskiner og skurtreskere overtatt arbeidet.

Et blad som har blitt brukt til å skjære kornslag som inneholder silisiumdioksid, får et spesielt skinn av dette. Dette særpreget kan arkeologer bruke til å se om eldgamle steinredskaper har blitt brukt til jordbruk.

Mytologi og symbolikk[rediger | rediger kilde]

I gresk mytologi brukte Kronos og Persevs sigden som våpen.

Det er blant annet en sigdformet «halvmånekniv» i seglene til skomakerlaugene i Bergen og Oslo (Christiania) fra 1600-tallet. Der er dette et redskap som også er brukt av salmakere og andre som behandlet lær.[1]

Innen kommunismen ble hammer og sigd et symbolarbeidere og bønder. Dette symbolet ble blant annet brukt i det sovjetrussiske flagget og riksvåpenet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oluf Kolsrud: «Handverkarlags-segl fraa Oslo og Christiania», St. Hallvard, Kristiania 1915

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

landbrukstubbDenne landbrukrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.