Skurtresker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Claas Lexion 570 skurtresker i aksjon i Tyskland.
Dronevideo av skurtresker 2022

Den moderne skurtreskeren er en selvgående variant av treskeverket. Den er helautomatisk, og skjærer, tresker, sålder og samler kornet i en tank ved hjelp av skjærebordet foran på treskeren. Tanken tømmes i en tilhenger, lastebil eller container når den er full, for transport bort fra jordet. For mer effektiv tresking er det noen som velger å tømme korntanken mens man tresker. Det gjøres ved at en traktor med tilhenger eller liknende kjører ved siden av skurtreskeren et lite stykke mens man tømmer. Skurtreskeren har vanligvis en halmkutter som finhakker halmen etter at kornet er skilt ut før den spres ut på bakken bak treskeren for senere å pløyes ned. Halmkutteren kan kobles ut dersom man vil ta vare på halmen. Halmen presses ofte til halmballer og brukes til husdyrfor og liggeunderlag i fjøset.

Moderne skurtreskere er blitt teknisk svært avanserte maskiner med automatiske målinger gjennom hele prosessen for å sikre maksimalt utbytte og minimalt med spill i form av korn som blir med halmen ut på bakken igjen. Man kan også ha slikt som kontinuerlig fuktighetsmåling på kornet for å beregne lagringsevne og ev. behov for tørking i korntørke. De største modellene har også satellittnavigasjon, som brukes til å måle areal, effektivitet og avlingsnivå på ulike deler av åkeren. Resultatene fra navigasjonsmålingene kan senere brukes når man skal så nytt korn for automatisk å benytte optimal gjødselmengde på ulike jordsmonn ulike steder på åkeren.

Skurtreskeren kan utstyres med forskjellig utstyr for å treske ulike vekster, slik som korn, mais, frøvekster og oljevekster.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]