Hakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hakke.

Hakke (trolig fra nedertysk hacke, tysk Hacke, samme opprinnelse som verbet)[1] er et arbeidsredskap. Det består av et tungt hode i jern som er spisset i begge ender og med et ovalt «øye» midt mellom der et treskaft er tredd gjennom og satt fast. Synsinntrykket er en stor T-form.

Hodet er buet slik at spissen skal treffe med maksimal kraft når hakken blir brukt. Bruksområdet er gravearbeid i jord eller sand som inneholder større og mindre steiner. Hakken brukes til å løsne og smuldre jorden slik at den kan tas med spade eller krafse og krafsebrett. Hakken kan også kiles mellom steiner og brukes til å bende løs en og en stein. Dersom dette går bra, slipper man å bruke spett.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hakker kan først tilbake til yngre steinalder da de til eksempelvis kunne lages av hjortehorn.[2] Urformen av hakken er gravestokken, som er et kneformet trestykke.

I steinalderen var hodet på hakken gjort av stein, se steinhakke.[3][4]

Før mekaniseringen av landbruk og anleggsarbeid var hakker blant de viktigeste arbeidsredskapene. Eksempelvis ved grøfting måtte jord og stein hakkest løs før man kunne kaste opp jorda med spade.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «hakke», NAOB
  2. ^ «Hand tool - Neolithic tools», Britannica
  3. ^ «Hakker, grev og spett», Yrjar Heimbygdslag
  4. ^ «Steinhakke», Sunnmøre Museum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]