Shoreham-by-Sea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Shoreham-by-Sea
Shoreham-by-Sea
Shoreham kirken
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Adur
Admin. grevskap: West Sussex
Seremon. grevskap: West Sussex
Status By (town)
Areal 9,8 km²
Befolkning 19 175 (2001)

Shoreham-by-Sea, i dagligtale bare Shoreham, er en by i West Sussex, England. Den ligger i, og er administrasjonssenter for, distriktet Adur.

Den eldste delen av byen, og havnen New Shoreham, ble grunnlagt av normannerne mot slutten av det 11. århundre. Den nåværende sognekirken i New Shoreham, St. Maria de Haura («i havnen») ble bygget innenfor et tiår etter nedtegningen av Domesday Book (1086). Dagens kirke er bare halvparten så stor som den opprinnelige, da deler har falt ned. Byen ble planlagt med et regelmessig gatenett, som i stor grad har overlevd.

Da Brighton, Hove og Worthing begynte å vokse ble grunnlaget lagt for at Shoreham kunne bli en aktiv havneby, med aktiv handelstrafikk og flere skipsverft. Havnen er fortsatt i kommersiell drift. Shorehamfortet ble bygget for å forsvare havnen.

Shoreham Beach, sør for byen, var en grusbanke som er bygget opp over flere århundrer av havets krefter. Rundt 1900 begynte flere å ta i bruk ombygde jernbanevogner som sommerhus i nærheten av Shoreham Beach. Området der disse sto fikk tilnavnet Byngalow Town, og ble i en kort tid hjem for den britiske filmindustrien i dens tidlige fase. Under andre verdenskrig ble grusbanken fjernet av militære årsaker, og det er nå anlagt moderne boligområder der. En av de få bygningene som overlevde utplaningen under krigen var Den gode hyrdes kirke, fra 1913.

Shoreham lufthavn, vest for byen, drives av byrådet i Brighton and Hove og distriktsrådet i Worthing i fellesskap. Det er planer om å utvide lufthavnen, som er den eldste regulerte flyplass i Storbritannia. Terminalen, i art deco-stil, er listet som en bygning av historisk interesse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]