Hopp til innhold

Senja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 18. mar. 2008 kl. 10:17 av Persa (diskusjon | bidrag) (Befolkning: oppdatering)
Husøy på Nord-Senja


Senja (nordsamisk Sážža) er Norges nest største øy (sett bort fra Svalbard) med et areal på 1586,3 km² og ligger i Troms fylke. Øya har i underkant av 8000 innbyggere, og omfatter kommunene Berg, Torsken, Tranøy og deler av Lenvik. Befolkningstyngdepunktet er langs Gisundet på innsiden av øya. Her ligger også det største tettstedet, Silsand. Det største fiskeværet er Gryllefjord i Torsken kommune, som sommerstid har fergeforbindelse med Andøya i Vesterålen.

Senja var også navnet på det gamle fogderiet som frem til 1894 omfattet dagens Sør-Troms.

Geografi

Okshornan ved Ersfjorden

Senja er kjent for sitt varierte landskap og har blitt kalt et Norge i miniatyr. Yttersiden er preget av dramatiske fjell som stuper rett ned i havet, men også av idyllisk skjærgård og flotte sandstrender. På innsiden finner man fruktbar jord og et vennlig landskap med bølgende åser og bjørkeskog. Inne i dalene ligger trivelige bygder og småbruk. Sør-Senja er berglendt med svaberg og furuskog. Her ligger også Ånderdalen nasjonalpark.

Befolkning

Senja hadde 7782 innbyggere 1. januar 2008, fordelt slik:

  • Berg kommune 937
  • Lenvik kommune 4329
    • Silsandområdet 2620
    • Gibostadområdet 885
    • Stønnesbotn/Øyfjordomr. 824
  • Torsken kommune 937
  • Tranøy kommune 1579

Folketallet innbefatter de to mindre øyene Husøy og Lemmingvær. 54 % av befolkningen er bosatt på Innersida av Senja, (36 % langs Gisundet og Laksfjorden, 6 % langs Solbergfjorden og Tranøybotn, 12 % på innlandet), 19 % bor på Nord-Senja (fra Lysbotn til Mefjorden), 18 % på Yttersida (fra Ersfjord til Flakstadvåg) og 8 % bor på Sør-Senja (Delområde Stonglandet).

Severdigheter

På Senja er det flere museer, de fleste ligger under Senjamuseet, som er en avdeling av Midt-Troms Museum. Blant disse har vi Samemuseet i Kaperdalen, Hofsøya Bygdemuseum, Kveitmuseet og Gammelbutikken i Skrolsvik og Senjehesten Kystforsvarsmuseum. På Skaland er det dessuten bergverksmuseum. Øya er ellers rik på severdigheter, både når det gjelder natur og historie. Man kan for eksempel nevne Senjens Nikkerlverk ved Hamn, hvor verdens første vannkraftverk ble startert i 1882.

For de minste er Senjatrollet og Hulderheimen på Finnsæter i Berg et populært mål.

Industri

Naturlig nok er fiskeindustrien dominerende på Senja, og spesielt Nergårdkonsernets anlegg i Senjahopen sysselsetter mange, men også Brødrene Karlsen på Husøya driver godt. På Skaland er det gruvedrift, hvor man utvinner grafitt. Grafittverket utvidet nylig driften etter at man fant nye forekomster ved Trælen, nordvest for Skaland. Annen viktig industri som kan nevnes er ArtNord og Tromspotet på Silsand, som spesialiserer seg på potet og potetprodukter, og trappefabrikken i Sollia.

Handel og samferdsel

Beboerne på Senja har via Gisundbrua fergefri veiforbindelse til fastlandet over Gisundet til Finnsnes, som er den nærmeste byen. Byen fungerer som handelssenter for hele Midt-Tromsregionen, Senja inkludert. Men øya har også forbindelse med de andre byene i fylket. På Lysnes på Nord-Senja har man hurtigbåtforbindelse med Tromsø, en tur som tar om lag 50 minutter. Fra bygdene Flakstadvåg og Skrolsvik på vest- og sørsiden av øya går det dessuten hurtigbåter til Harstad. Og om sommeren går det ferger mellom Nord-Senja og Kvaløya og mellom Sør-Senja og Harstad.

Senja har eget rutebilselskap, Senja Rutebil AS med hovedkontor i Vangsvik i Tranøy. Rutetrafikken går i hovedsak mellom Finnsnes og de forskjellige bygdene på Senja. Senja Rutebil driver også Finnsnes' eneste "bybuss", som går mellom sentrum og de forskjellige boligfeltene på Silsand.

Det er fire riksveier på Senja. Hovedveien, Riksvei Fil:Riksvei 86.svg kommer via Gisundbrua fra Finnsnes, Sørreisa og Bardufoss. Den strekker seg tvers over øya fram til Torsken og Gryllefjord på "Yttersia". Fra Silsand går Riksvei Fil:Riksvei 861.svg nordover langs Gisundet til Gibostad og Nord-Senja. Sørover fra Islandsbotn går Fil:Riksvei 860.svg til Stonglandseidet. Og langs Nordvestsiden av øya går Riksvei fra Straumsbotn i Berg, via Senjahopen til Botnhamn i Lenvik.

Utdanning

Senja har videregående skole på Gibostad, med studieretninger innen naturbruk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon. I tillegg er det to videregående skoler, samt studiesenter med desentralisert høyskoleutdanning på Finnsnes på fastlandet.

Idrett

Fotballaget FK Senja holder til på Silsand, og spiller i 2. divisjon. Klubben har gode anlegg med 2 kunstgressbaner i Islandsbotn. 2. laget til FK Senja spiller i 4. divisjon. I 5. divisjon, som er det laveste nivået i seniorfotballen i Troms (på herresiden), spiller Kameratan FK (hjemmekamper på Islandsbotn),IL Foss (Skaland) og Gryllefjord IL.

I tillegg har de fleste bygdene rundt om på Senja egne idrettslag og fotballbaner. På Silsand er det også idrettshall. Og i desember 2006 åpnet Senjahallen, øyas første fotballhall i Senjahopen.

Tettsteder

Silsand

Eksterne lenker