Vangsvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vangsvik
LandNorge Norge
FylkeTroms og Finnmark
KommuneSenja
Areal0,39 km²
Befolkning290[a]
Bef.tetthet753,85 innb./km²
Høyde over havet20 meter
Postnummer9304 Vangsvik

Vangsvik
69°10′14″N 17°44′02″Ø

Vangsvik er ei bygd som ligger i Senja kommune i Troms og Finnmark på den sørlige delen av øya Senja, med utsikt over Solbergfjorden mot fastlandet. Vangsvik var administrasjonssenter for tidligere Tranøy kommune.

Befolkning og geografi[rediger | rediger kilde]

Vangsvik har ca. 350 innbyggere. Det er bebyggelse stort sett hele den 5 km lange veien bygda strekker seg, fra Hamna i vest til Rubbestad i øst. Folketallet går i bølger, og en senere trend viser tendenser til tilflytting av nye innbyggere. Bygda er godt plassert i forhold til Senjas rike friluftsliv. Tradisjonelt har man levd av kombinert fiske og jordbruk, men per i dag er fiskerbonden utdødt. Siste rest av jordbruksvirksomhet i dag er noe gressproduksjon. Vangsvik ligger sydvendt, og har et karakteristisk og lunt klima.

Næring[rediger | rediger kilde]

Vangsvik er eget poststed med postnummer 9304. Base for hjemmesykepleien ligger her.

Bygda har kolonialbutikk. Tidligere hadde Senja Rutebil sitt hovedkontor og buss-stasjon i Vangsvik. Annen næringsvirksomhet i bygda var bilverksted (Senja Rutebil), bensinstasjon og møbeltapetserer. På Rubbestad, ca. 3 km øst for sentrum av Vangsvik, ligger et av Norges største landbaserte oppdrettsanlegg.

Skole, kirke, kultur og fritid[rediger | rediger kilde]

I Vangsvik ligger Vikstranda barne- og ungdomsskole. Skolen har gymsal og svømmebasseng. Bassenget er ideelt sett i drift 6 mnd hvert kalenderår. Bygda har også barnehage.

Vangsvik kirke er fra 1975. I tillegg har bygda samfunnshus, sanitetsbygg, eldreboliger og småbåthavn for lystbåter. I tillegg er det mange aktive lag og foreninger i bygden, blant annet for båtinteresserte, musikk og kultur, og innen idrett for ridning, ski, fotball og orientering.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Vangsvik har forbindelse med fylkesvei 860 via den 2,5 km lange Fv 225. I tillegg strekker Fv 227 seg fra sentrum av bygda og østover til Rubbestad. Fra Vangsvik er det 18 km (15-20 min. med bil) til nærmeste by, Finnsnes, som er kommunikasjonshavn for Hurtigruten og hurtigbåt til Tromsø og Harstad. Senja Rutebil har flere daglige bussavganger mellom Vangsvik og Finnsnes. Til nærmeste flyplass, Bardufoss lufthavn, er det 62 km (ca. 1 time med bil).

Vikstranda grunnkrets[rediger | rediger kilde]

Vangsvik utgjør sammen med Rubbestad Vikstranda grunnkrets. Grunnkretsen tilhører Delområde Tranøy. Vikstranda grenser i vest til Tranøybotn og Øverbotn, i nord til Solli og i øst til Russevåg i Lenvik. I sør ligger Solbergfjorden. Areal: 10,43 km².

Innbyggertall i grunnkretsen:

2000
2005
2010
2015
361
362
338
340