Vangsvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 69°10′9″N 17°44′0″Ø Vangsvik er ei bygd som ligger nord i Tranøy kommune i Troms på sørlige del av Senja, med utsikt over Solbergfjorden mot fastlandet. Vangsvik er offisielt administrasjonssenter for Tranøy kommune.

Befolkning og geografi[rediger | rediger kilde]

Vangsvik har ca. 350 innbyggere. Det er bebyggelse stort sett hele den 5 km lange veien bygda strekker seg, fra Hamna i vest til Rubbestad i øst. Folketallet går i bølger, og en senere trend viser tendenser til tilflytting av nye innbyggere. Bygda er godt plassert i forhold til Senjas rike friluftsliv. Tradisjonelt har man levd av kombinert fiske og jordbruk, men per i dag er fiskerbonden utdødt. Siste rest av jordbruksvirksomhet i dag er noe gressproduksjon. Vangsvik ligger sydvendt, og har et karakteristisk og lunt klima.

Næring[rediger | rediger kilde]

Vangsvik er eget poststed med postnummer 9304. Bygda har eget legekontor med åpningstider 2 ganger i uka, og i tillegg kan man finne tilbud om alternativ behandling. Også tannlege og base for hjemmesykepleien ligger her.

Bygda har kolonialbutikk og gartneri. Tidligere hadde Senja Rutebil sitt hovedkontor og buss-stasjon i Vangsvik. Annen næringsvirksomhet i bygda var bilverksted (Senja Rutebil), bensinstasjon og møbeltapetserer. På Rubbestad, ca. 3 km øst for sentrum av Vangsvik, ligger et av Norges største landbaserte oppdrettsanlegg.

Skole, kirke, kultur og fritid[rediger | rediger kilde]

I Vangsvik ligger Vikstranda barne- og ungdomsskole. Skolen har gymsal og svømmebasseng. Bassenget er ideelt sett i drift 6 mnd hvert kalenderår. Bygda har også barnehage.

Vangsvik kirke er fra 1975. I tillegg har bygda samfunnshus, sanitetsbygg, eldreboliger og småbåthavn for lystbåter. I tillegg er det mange aktive lag og foreninger i bygden, blant annet for båtinteresserte, musikk og kultur, og innen idrett for ridning, ski, fotball og orientering.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Vangsvik har forbindelse med fylkesvei 860 via den 2,5 km lange Fv 225. I tillegg strekker Fv 227 seg fra sentrum av bygda og østover til Rubbestad. Fra Vangsvik er det 18 km (15-20 min. med bil) til nærmeste by, Finnsnes, som er kommunikasjonshavn for Hurtigruten og hurtigbåt til Tromsø og Harstad. Senja Rutebil har flere daglige bussavganger mellom Vangsvik og Finnsnes. Til nærmeste flyplass, Bardufoss lufthavn, er det 62 km (ca. 1 time med bil).

Vikstranda grunnkrets[rediger | rediger kilde]

Vangsvik utgjør sammen med Rubbestad Vikstranda grunnkrets. Grunnkretsen tilhører Delområde Tranøy og er den folkerikeste i kommunen, men en av de minste regnet i areal. Vikstranda grenser i vest til Tranøybotn og Øverbotn, i nord til Solli og i øst til Russevåg i Lenvik. I sør ligger Solbergfjorden. Areal: 10,43 km².

Innbyggertall i grunnkretsen:

2000
2005
2010
2015
361
362
338
340