Hopp til innhold

Skaland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergsfjorden med Skaland på høyre side.

Skaland (postnr. 9385) er en bygd i Senja kommune i Troms. Bygda ligger ved Bergsfjorden og har om lag 200 innbyggere. Skaland var administrasjonssenter i Berg kommune.

Nordover mot Senjahopen går fylkesvei 862. I krysset, like øst for Skaland svinger veien østover, innover langs Bergsfjorden og videre mot Straumsbotn. Vestover fra krysset går Fv251, gjennom sentrum av bygda og videre utover til Bøvær.

På Skaland er det grafittverk, og dette er hovednæringa. Der er også et bergverksmuseum. Nylig ble det funnet nye forekomster ved Trælen, utenfor Steinfjord, og i den anledning ble det bygget en 6 km lang vei utover dit.

Bygda har også dagligvareforretning, barnehage og barne- og ungdomsskole (1.-10. klasse) med ca. 50-60 elever. Skaland stiller dessuten lag i 5. divisjon i fotball; IL Foss, som spiller hjemmekampene sine på Fossheim grus i Bergsbotn.

Skaland grunnkrets[rediger | rediger kilde]

Skaland var, med sine 5,53 km², den arealmessig minste grunnkretsen i Berg kommune, og utgjøres av selve bygda Skaland. I folketall var grunnkretsen imidlertid nummer to etter Senjahopen. Skaland grenser i vest til Bøvær, i nord til Steinfjord, i øst til Bergsbotn og over fjorden i sør til Strømsnes.

Innbyggertall:

2000 2005 2010 2015
233 236 187 201