Seljebrannmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Seljebrannmåler
Seljebrannmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Epione repandaria
Hufnagel, 1767
Norsk(e) navn: Seljebrannmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Epione
Habitat: fuktig løvskog
Utbredelse: Europa

Seljebrannmåler (Epione repandaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den kan kjennes på de tofargede vingene, og kan skilles fra den nærtstående arten ospebrannmåler (Epione vespertaria) på de spissvinklede vingespissene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 30 mm), slank, mest brunoransje måler. Antennene er smalt fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Vingene er brunoransje ut til det ytterste tverrbåndet, rødaktig grå utenfor dette. Forvingen har markerte, spissvinklede vingespisser og er litt innbuktet bak disse. Ytterkanten er helt jevn uten bølging. Ved roten har den en V-formet, svart tverrstripe. Nær fremkanten omtrent midt i vingen er det en liten, svart flekk, og omtrent to tredjedeler ute i vingen er det et skrått, i midten utbuktet, svart tverrbånd som fortsetter på bakvingen. Utenfor dette tverrbåndet er vingen gråaktig. Larven er gråbrun, litt knudrete og ligner sterkt på en avbrukket kvist. Litt foran midten har den to små, svarte vorter på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til fuktig løvskog, også sumpskog. Larvene lever mest på selje (Salix caprea), men de kan også finnes på or, osp, slåpetorn og andre busker. De voksne målerne flyr om natten i juli – september og kommer gjerne til lys. Overvintringen skjer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Seljebrannmåleren finnes i Europa. I Norge er den funnet nord til Nord-Trøndelag, men den ser ut til å mangle på Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]