Spansk makrell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spansk makrell
Spansk makrell
Vitenskapelig(e)
navn
:
Scomber colias
Gmelin, 1789
Norsk(e) navn: spansk makrell
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Piggfinnefisker
Familie: Makrellfamilien
Slekt: Scomber
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: pelagisk i kystfarvann
Utbredelse: Atlanterhavet, Middelhavet, Svartehavet

Spansk makrell (Scomber colias) er en makrellart. Den blir ofte regnet som en underart av stillehavsmakrell (Scomber japonicus).

Første ryggfinne har 9 eller 10 piggstråler. Mellomrommet mellom første og andre ryggfinne er kortere enn basis til første ryggfinne. Arten har svømmeblære. Ryggsiden har skrå sikksakk eller bølgeformede striper. Den kan skilles fra stillehavsmakrell på at buken har flekker eller bølgeformede linjer. Maksimal lengde er rundt 50 cm, og vanlig lengde er opptil 30 cm.

Denne arten er utbredt i kystfarvann på begge sider av Atlanterhavet mellom 46° nord og 40° sør og finnes også i Middelhavet og Svartehavet. Den lever pelagisk fra overflaten ned til 250–300 m dyp. Den er en utpreget stimfisk som svømmer sammen med andre individer med samme størrelse. Arten foretar lange vandringer mot nord og sør avhengig av årstidene. Gyting skjer som regel ved en vanntemperatur på 15–20 °C.

Fisket etter spansk makrell har stor betydning, spesielt i det østlige Atlanterhavet. Fangstene økte fram til midten av 1980-tallet da en nådde en topp på rundt 40 000 tonn i året. Etter den tid har fangsten variert mye fra år til år, og i 2008 var det en rekordfangst på 262 000 tonn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]