Magneto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Magneto, eller Erik Magnus Lensherr, er en tegneseriefigur skapt av Jack Kirby og Stan Lee. Magneto er en skurk i superheltserien Marvel Comics' X-Men der han er leder for "Brotherhood of Evil Mutants". Hans første opptreden var i X-Men nr. 1 (1963).

Han ble spilt av Ian McKellen i de tre X-Men filmene.

Bardom[rediger | rediger kilde]

Magneto ble født under navnet Max Eisenhardt, en gang på slutten av 1920-tallet - i en tysk-jødisk familie. Faren hans, Jakob Eisenhardt, var en dekorert krigsveteran fra første verdenskrig. Etter å ha overlevd diskriminering og motgang etter nazistenes makt-overtakelse, vedtakelsen av Nürnberglovene i 1935, og Krystallnatten, flyktet Max og hans familie til Polen. Men de blir tatt til fange etter tyskernes invasjon av Polen, og sendt til Warszawagettoen. Max og familien forsøkte å stikke av fra ghettoen, bare for å bli forrådt og tatt til fange igjen. Hans mor, far og søster blir henrettet og gravlagt i en massegrav. Men Max overlevde, muligens på grunn av manifestasjonen av hans mutante krefter. Men kort tid senere blir han sendt til Auschwitz, hvor han til slutt ble medlem av en Sonderkommando. I Auschwitz ble Eisenhardt gjenforent med en jente ved navn Magda, som han hadde forelsket seg i når han var yngre. De forsøker å stikke av fra leiren.

Etter krigen flytter Max og Magda til den ukrainske byen Vinnytsia, og Max adopterte navnet Magnus. De fikk en datter som fikk navnet Anya, og levde begivenhetsløst inntil en gruppe pøbler, brente ned hjemmet deres samtidig som Anya fremdeles var der inne. Magnus ble rasende, og kreftene hans blir sluppet løs. Han dreper de ansvarlige, og ødelegger en del av byen. Magda, livredd for Magnus sin makt, forlater ham og fødte senere de mutante tvillingene Pietro og Wanda før hun døde. Etterlyst av myndighetene for dødsfallene og ødeleggelsene i Vinnytsia, og mens han leter etter Magda, betaler Magnus en rumensk forfalsker, Georg Odekirk, for å lage en ny identitet for ham under navnet "Erik Lehnsherr" og han flyttet deretter til Israel. Han møter og blir venn med Charles Xavier, samtidig som han arbeider ved et psykiatrisk sykehus i nærheten av Haifa - hvor en annen mutant Gabrielle Haller holdt til.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Der diskuterte de to konsekvensene som menneskeheten står overfor med fremveksten av mutanter, selv om ingen av dem avslørte for den andre at de var mutanter. Imidlertid blir de tvunget til å avsløre sine iboende evner ovenfor hverandre når de møter Baron Strucker og Hydra. Magnetos opplevelser under Holocaust (med Nazi-Tyskland, Auschwitz og deretter i Vinnytsia) gjør at han er fast bestemt å hindre at slike grusomheter noen gang blir begått mot mutanter. Han er villig til å bruke dødelig makt for å beskytte mutanter. Han tror at mutanter ("Homo superior") etter hvert vil bli den dominerende livsformen på planeten. Han ønsker å skape et hjemland på jorden, hvor mutanter kan leve fredelig - eller erobre og slavebinde hele menneskeheten under mutantenes ledelse.

Magneto angriper blant annet en amerikansk militærbase kalt Cape Citadel, hvor han blir drevet bort av Charles Xaviers mutante studenter, X-Men, under deres aller første oppdrag. Magneto lager Asteroid M, en orbital base for operasjoner i en uthulet asteroide. Deretter samler han en gruppe sinte og desillusjonerte mutanter, deriblant Quicksilver og Scarlet Witch, for å grunnlegge «Brotherhood of Evil Mutants» for å fremme sine egne formål. Men Magnetos brorskap blir etter hvert oppløst, og både Quicksilver og Scarlet Witch forlater ham.

Brotherhood of Mutants[rediger | rediger kilde]

Magneto omorganiserer senere brorskapet, og kjemper mot professor X og hans medhjelpere. Ved å benytteen eldgammel og avansert romvesen-teknologi han oppdaget i nærheten av jordens kjerne, lager Magneto den kunstige humanoiden "Alpha the Ultimate Mutant" som gjør opprør mot sin skaper - og reduserer ham til et spedbarn. Magneto blir deretter plassert i omsorgen for Xaviers tidligere kjærlighetsinteresse, professor Moira MacTaggert på Muir Island. På Muir Island oppdager MacTaggert at den langvarige og omfattende bruken av Magnetos mutante krefter har en forstyrrende effekt på både nervesystemet og psyken hans. Dette får ham til å bli stadig mer paranoid og irrasjonell, desto mer han bruker disse kreftene.

Magneto samler senere et nytt Brotherhood of Evil Mutants, og kjemper sammen med dem mot Captain America. Men han motsetter seg deretter doctor Dooms erobring av jorden. Magnetos første skritt mot en endring i karakter begynner under et møte med X-Men, når han slår ut i sinne og nesten dreper Kitty Pryde. Magneto innser at han har begynt å betrakte livene til de som motsetter seg ham, for å være like verdiløse som nazistene anså hans eget folkeslag for å være. Magneto oppdager senere at hans tidligere medlemmer, Scarlet Witch og Quicksilver, faktisk er hans egne biologiske barn. Han oppdager også barnebarnet sitt, Quicksilvers menneske-barn Luna Maximoff. Magneto ser på Luna som et mulig bånd til menneskeheten han tidligere har avvist, og forsøker å nå ut til barna sine. Men de avviser ham.

Alliert av X-Men[rediger | rediger kilde]

Magneto blir etter hvert alliert med Professor Xavier og X-Men, når en gruppe helter og skurker blir bortført av Beyonder - et nesten allmektig romvesen. Denne enheten tok dem med til en planet han skapte, kalt Battleworld, for å delta i et personlig eksperiment av ham for å observere konseptet om konflikten mellom godt og ondt som senere skulle bli kjent som de hemmelige krigene. Etter de hemmelige krigene blir Magneto fraktet tilbake til basen sin, Asteroid M. Et romvesen kalt Warlock, som reiser til jorden, kolliderer inn i asteroiden og ødelegger den. Magneto faller mot jorden og inn i Atlanterhavet, og pådrar seg alvorlige skader. Han blir reddet av Lee Forrester, kapteinen på en fisketråler. De blir snart kjærester.

Etter å ha kommet seg etter skadene, blir Magneto bedt om å hjelpe X-Men med å slåss mot den hjemvendte Beyonder. Magneto slår seg sammen med X-Men, selv etter at Beyonder er beseiret. Hans tilknytning til superheltene mykner også opp hans tidliger syn på menneskeheten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]