De fantastiske 4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De fantastiske 4
Om tegneserien
Publisert avMarvel Comics
Første opptredenFantastic Four #1 (november 1961)
Skaper(e)Stan Lee
Jack Kirby
Om gruppen
MedlemmerMister Fantastic
Invisible Woman
Human Torch
Thing

Fantastic Four er en fiktiv gruppe superhelter som opptrer i tegneserier publisert av Marvel Comics. Gruppen ble skapt av Stan Lee og Jack Kirby og dukket for første gang opp i Fantastic Four #1 i 1961. Dette var første gang Lee og Kirby samarbeidet på en tegneserie.

De fire opprinnelige medlemmene av Fantastic Four er Mister Fantastic, Invisible Woman, Human Torch og Thing. Medlemmene fikk superkrefter som følge av et oppdrag i verdensrommet der de ble eksponert for kosmisk stråling.

Fantastic Four var den første tegneserien om superhelter fra Marvel, og ble en viktig del av forlagets videre vekst i bransjen. Fantastic Four har blitt filmatisert fire ganger.

Tegneseriens historie[rediger | rediger kilde]

Utviklingen[rediger | rediger kilde]

Stan Lee, daværende redaktør i Marvel, fikk i oppgave av forlagets grunnlegger, Martin Goodman, å komme opp med en ide til en ny superheltgruppe. Konkurrenten DC Comics opplevde på det tidspunktet stor suksess med Justice League of America.[1]

Lee gikk sammen med Jack Kirby for å diskutere ulike ideer. Sammen jobbet de seg frem til en historie om fire romfarere på reise i verdensrommet som blir eksponert for kosmisk stråling med ulik påvirkning. Fantastic Four har lignende trekk som andre superhelter med superkrefter og alter egoer, men Lee tilførte noen andre ting til figurene. Alle hadde mangler ved seg og opplevde personlige problemer. Dette mente Lee gjorde figurene mer interessante.

1961-1970[rediger | rediger kilde]

Den første utgaven av Fantastic Four kom i november 1961 og ble en umiddelbar suksess. Dette overrasket Lee, som egentlig var klar for å slutte i bransjen. Han fortsatte på grunn av gode tilbakemeldinger fra leserne. Den naturlige dialogen og de fargerike tegningene appellerte til datidens målgruppe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krensky, Stephen (1. januar 2008). Comic Book Century: The History of American Comic Books (engelsk). Twenty-First Century Books. ISBN 9780822566540. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]